[20/12/2015] Ομιλία-διάλεξη «Ο αγεωμέτρητος και απολίτικος»

Εάν δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις αυτόν τον ...εύκολο μετασχηματισμό, πες μου το πώς θα μετασχηματίσεις τον καπιταλισμό σε σοσιαλισμό.

Κάθε που έρχονται οι εκλογές στο βάθρο ανεβαίνουν οι πολιτευτές, υπόσχονται: «Θα κάμω τούτο, και το άλλο», έργο σπουδαίο, έργο μεγάλο. Κι' ύστερα λέγουν: «Ετούτο – βλέπετε (πώς;) – τό 'καμα, τ' άλλο δεν τό 'καμα γιατί δεν πρόκαμα (ή και απόκαμα)»... Α, πόσο θά 'τρεμαν όλοι, οι υποσχόμενοι, αυτοί εάν ο λαός, πριν απ' τις εκλογές, μπορούσε να τους πει: «Ωσάν καλός και ικανός πολιτικός που είσαι, μπορείς και να πεις το «όπερ έδει ποιήσαι»;»... Ας πούμε, με λόγια “πεζά”, και “γεωμετρικά” τα απαιτούμενα διά την «ποίησιν»: Σαφής περιγραφή του ποιητέου ήτοι του κατασκευαστέου. Ανάλυση των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων του. Σύνθεσή του δια της χρήσεως των (σαφώς περιγραφέντων) δεδομένων. Απόδειξη ότι διά της συνθέσεως ποιείται το ποιητέον. Διερεύνηση, των συνθηκών ή προϋποθέσεων ώστε να υπάρχει/ουν λύσις/εις. Πώς ο πολιτευτής αποφεύγει τέτοιες απαιτήσεις του πολίτη; –Εμποδίζοντάς τον να έρχεται σε επαφή με τις θεωρίες που τις διδάσκουν. Εξ ου και η βαθμιαία απαλοιφή της γεωμετρίας – και δη των γεωμετρικών κατασκευών – από την “παιδεία”. Η μελέτη της γεωμετρίας μας προφυλάσσει από την εξαπάτηση που υφιστάμεθα υπό των μπουρδολογικώς υποσχομένων-(αυτο)διαψευδομένων. Όσοι δεν την γνωρίζετε, ή την γνωρίζετε παραποιημένη, ελάτε να την γνωρίσετε καλλίτερα.

Γιώργος Σταυρόπουλος

Βιογραφικό: Έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και τη κατασκευή εποπτικών υλικών εκπαίδευσης. Όταν σχεδιάζει και κατασκευάζει παιχνίδια εκπαιδευτικά, τα καταφέρνει. Με την πολιτική που ασχολείται, δεν τα καταφέρνει... Και ούτε που τα καταφέρνει να ασχολείται με ‘κείνα που τα καταφέρνει και να μην ασχολείται μ' αυτά που δεν καταφέρνει... WORK CAFFE-BAR-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ, Βουτσινά 61, Χολαργός, τηλ. 2114087745.