Η υγεία στον καιρό της κρίσης - Αλληλεγγύη και Τοπική Αυτοδιοίκηση

22/02/2014

Η κρίση στην οικονομία έχει και παρελκόμενα που, δυστυχώς, θα απασχολήσουν μακροχρόνια την κοινωνία μας.


Η ζωή στη χώρα μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, αφού όλες οι κοινωνικές δομές πλέον καταστρέφονται είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες.


Το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου, η δημοτική κίνηση, με επικεφαλής τον Περικλή Ζήκα, η οποία έχει συγκροτηθεί από δημοκράτες και ευαισθητοποιημένους πολίτες που και οι ίδιοι βιώνουν την ανθρωπιστική-πολιτισμική και οικονομική κρίση αποπειράται και μέσω συζητήσεων, όπως αυτή που έγινε στις 17/2/2014 στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δημαρχείου Χολαργού-Παπάγου, να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και να βρουν μαζί λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.


Οι ομιλητές της εκδήλωσης -ο κ. Σούρλας, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και ο κ. Αυζώτης, επεμβατικός καρδιολόγος- περιέγραψαν με σαφή και κατανοητό τρόπο πως στην εποχή των Μνημονίων, του ΔΝΤ και της οικονομικής κρίσης, η κοινωνία μετά από αλλεπάλληλα «σοκ», εκτός από την αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, της μείωσης των μισθών, υπέστη και υφίσταται και άλλες αξιοσημείωτες συνέπειες, όπως η αύξηση της κατάθλιψης στους ενηλίκους, η αύξηση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων στα παιδιά, η επιστροφή ενηλίκων στα σπίτια των γονιών τους, καθώς και μια ραγδαία επιδείνωση στις παροχές Υγείας, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.


Τα θέματα κατάθλιψης που ο πολίτης τα βιώνει καθημερινά, ως αποτέλεσμα της ανεργίας, της μείωσης του εισοδήματός του, αλλά και ταυτόχρονης αύξησης των υποχρεώσεών του μέσω αυξημένων φόρων και χαρατσιών, είναι αυτά που επικοινωνούνται δυσκολότερα από οτιδήποτε άλλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές επιπτώσεις…


Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, αλλά και μιας ποιοτικής αλλαγής στην λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, Φαρμακείων με κύριο στόχο κάλυψης ανασφάλιστους και μετανάστες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, πάνω σε θέματα που τέθηκαν από τους ομιλητές, καθιστώντας την εκδήλωση ενδιαφέρουσα και άκρως κατατοπιστική.