Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων
Ναι στην ορθολογική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση

02/02/2011

Η  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίζεται το μεγάλο πρόβλημα  της διαχείρισης των απορριμμάτων,  όπως ακριβώς  χειρίζεται και το θέμα της οικονομίας.

Όπως με την οικονομία, έτσι και με  τα απορρίμματα, για να λυθούν  τα προβλήματα που οι πολιτικές του  δημιούργησαν, παραδίδει τη διαχείρισή των απορριμμάτων  στα εργολαβικά συμφέροντα  και  υποθηκεύεται το μέλλον μας  περιβαλλοντικά και  οικονομικά.

Ετσι και ο ΕΣΔΚΝΑ  με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του και όχι του Διοικητικού του Συμβουλίου, προχώρησε σε υπογραφή με την ανύπαρκτη  πλέον Κρατική Περιφέρεια  Αττικής, της εκχώρησης  ουσιαστικά της κατασκευής  των εργοστασίων  και της συνολικής  διαχείρισης  των Στερεών Αποβλήτων  σε ιδιώτες. Παράλληλα, με την έγκριση  από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων  του εργοστασίου  βιολογικής ξήρανσης  700.000 τόνων απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει  ο δρόμος  για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής.

Μιας λύσης που επιστημονικά έχει απορριφθεί λόγω της  μεγάλης επικινδυνότητας της, καθώς το παραγόμενο καύσιμο  οδηγείται  σε θερμική επεξεργασία  σε ειδικές μονάδες καύσης  και απαιτείται κατόπιν  και λειτουργία ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων. Επιπλέον η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβή και  το κόστος θα το επιβαρυνθούν οι Δήμοι , με συνέπεια ραγδαία αύξηση των δημοτικών τελών. Επιπλέον οι ιδιώτες  θα παίρνουν επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ (θεωρώντας μεγάλο μέρος  της καύσης των απορριμμάτων  ως βιομάζα) και έτσι θα  διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες, ενώ εμείς θα πληρώνουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος  αυξημένες.

Είναι καιρός πλέον να προχωρήσουμε σε άλλου τύπου διαχείριση, φιλική προς το περιβάλλον ,χαμηλού κόστους και με δημόσιο έλεγχο.

Συγκεκριμένα:

  • Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και μείωσης των απορριμμάτων
  • Λήψη  στοιχειωδών μέτρων  για την ορθολογικοποίηση  της διαχείρισης (π.χ. κατασκευή και  λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης)
  • Διαδικασίες  και τεχνικές πριν την τελική διαχείριση όπως:
  1. Διαλογή στην πηγή,
  2. Ανακύκλωση.
  3. Εναλλακτική  διαχείριση,
  4. Οικιακή κομποστοποίηση  και                  

Τέλος,

Απαιτείται αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ(Περιφερειακός σχεδιασμός Αττικής ) του 2003  με βάση τις παραπάνω θέσεις  και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης.   

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ   είναι αλληλέγγυο  στα κινήματα  που υπερασπίζονται  την ποιότητα ζωής και το  περιβάλλον και αντίθετο  στις μεθόδους καταστολής, που επιχειρεί η κυβέρνηση.   Ενώνει τις δυνάμεις του  με τους συνδικαλιστικούς  φορείς  των εργαζομένων  στην Αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα κινήματα των πολιτών, ώστε  να παραμείνει  ο δημόσιος  και κοινωνικός  χαρακτήρας  της διαχείρισης  των απορριμμάτων και να εφαρμοσθούν λύσεις περιβαλλοντικά συμβατές.