Νερό – Δημοκρατία – Δημόσια αγαθά – Κινήματα

04/12/2022

Mία ακόμη μεγάλη νίκη του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και της «Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού» επισφραγίστηκε με την ομόφωνη απόφαση υπ’ αρ. 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με αυτή την απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (Ε.Υ.Σ.), δηλαδή τις τρεις τεχνητές λίμνες (Εύηνου, Μόρνου και Μαραθώνα), μία φυσική λίμνη (Υλίκη), τις γεωτρήσεις και τις υποδομές μεταφοράς του νερού που το φέρνουν στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και εξυπηρετεί περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Επί της ουσίας, η απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε όλες τις πράξεις (προκήρυξη, απόφαση υπουργού Υποδομών, απόφαση διυπουργικής επιτροπής) ως παράνομες για παραβίαση των ίδιων των νόμων (και όχι λόγω αντίθεσης των νόμων στο Σύνταγμα) από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που συνιστά θεσμική εκτροπή.
Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών υποχρεώθηκε σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ και στις 26/10/2022 ακύρωσε τον Διεθνή Διαγωνισμό για την παραχώρηση για 20 χρόνια μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. του Ε.Υ.Σ. σε ιδιώτες:
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/65%CE%9A%CE%A4465%CE%A7%CE%98%CE%9E-%CE%9C%CE%9B%CE%95

Στο αποτέλεσμα συνέβαλαν και τα ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων της Αττικής που εναντιώθηκαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού ζητώντας την ακύρωση του Διαγωνισμού. Μεταξύ αυτών και το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου–Χολαργού με την υπ’ αρ. 37 ομόφωνη απόφασή του στις 28/04/2022.

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων σημαντικών αποφάσεών του για το ζήτημα, που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό το οποίο χρήζει νομικής προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίησή του.

Το 2014, έπειτα από προσφυγές πολιτών και συνδικαλιστικών φορέων, εκδόθηκε η απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία το 50%+1 των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανήκει πάντα στον έλεγχο του Δημοσίου.

Το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν απαίτησης δανειστών και υπαγορεύσεις μνημονίων, οι κρατικές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), με νόμο που προέβλεπε «ότι η μεταβίβαση στο Υπερταμείο γίνεται με την επιφύλαξη των περιορισμών του Συντάγματος και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης».

Ακολούθησε νέα προσφυγή στο ΣτΕ πολιτών και φορέων, που είχε αποτέλεσμα την έκδοση σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμούς 190-191 (4/2/2022), σύμφωνα με τις οποίες η μεταβίβαση στο Υπερταμείο ήταν αντισυνταγματική, καθώς έχει σκοπό το κέρδος σε βάρος της ποιότητας και της προσιτής τιμής των λειτουργικών υπηρεσιών (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ). Με τις αποφάσεις αυτές το ΣτΕ διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, κρίνοντας τον χαρακτήρα του Υπερταμείου ως ασύμβατο με το κοινό αγαθό.

Σύμφωνα με το άρθρο 95 του Συντάγματος (2019) παράγραφος 5 : Η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει.

Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή να επιστρέψει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά μετά από μια 5μηνη κωλυσιεργία επέβαλε την ψήφιση από τη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι, μιας επαίσχυντης νομοθετικής ρύθμισης (άρθρα 114 και 115 του αντιπεριβαλλοντικού
Νόμου 4964/2022). Με βάση αυτή τη ρύθμιση, σε ευθεία αντίθεση με όσα έκρινε η Δικαιοσύνη, το Υπερταμείο παραμένει ο πλειοψηφών μέτοχος των ΕΥΔΑΠ–ΕΥΑΘ.

Σε παρέμβαση καταπέλτη με τίτλο “Νερό, Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου. Τι απομένει μετά την απαξίωση του ΣτΕ;” η τ. αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Η στάση αυτή προκαλεί βαθύ ρήγμα στις αρχές του Κράτους Δικαίου και κλονίζει τα θεμέλια του πολιτεύματος…

Αμφιβάλλω αν στη συνταγματική ιστορία της χώρας έχει ποτέ λάβει χώρα μια τόσο κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του δεδικασμένου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Η «Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού», στην οποία συμμετέχει και το «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου», συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, για τη Δημοκρατία, τη συνταγματική προστασία και την κατοχύρωση της δημόσιας διαχείρισης των κοινών αγαθών.

Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος, του κράτους δικαίου και των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Πρωτοβουλία σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Νερό • Δημοκρατία • Δημόσια αγαθά • Κινήματα» που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, 2022 στις 10:30 π.μ. στον Εκθεσιακό χώρο «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση καλούνται πολίτες, κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι/ες που θεωρούν επιβεβλημένο να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και την ορθή λειτουργία της.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
  • Ηλίας Κλάπας, πρόεδρος Δικηγορικού συλλόγου Πειραιά
  • Ηλίας Κορλός, πρόεδρος Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας”
  • Γιώτα Σταθά, μέλος ΔΣ Διπλωματούχων Μηχανικών ομίλου ΔΕΗ

Στην εκδήλωση θα κάνουν παρεμβάσεις:

  • Γεώργιος Κασιμάτης, Πανεπιστημιακός, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
  • Λουίζα Βαλεντίν, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υπερεθνικών Μελετών (ΤΝΙ), Άμστερνταμ, Ολλανδία
  • David Hall, Επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας Δημόσιων Υπηρεσιών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί, επίσης, μέσω zoom από τη σελίδα της Πρωτοβουλίας στο facebook .
                                                                
03/12/2022
Η Συντονιστική Επιτροπή
του Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου


ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Εχελιδών & Πειραιώς 144
Πρόσβαση στο χώρο: Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός –  Σταθμός ΗΣΑΠ Πετράλωνα
Στάση Κολυμβητήριο γραμμών λεωφορείων 049 – 815 – 914 
Δωρεάν πάρκινγκ (είσοδος από οδό Πειραιώς)

Στο χώρο θα υπάρχουν καφές και σνακς από τη συλλογική κουζίνα El Chef. Αξίζει να ενισχυθεί διότι με τα έσοδα  οργανώνει γεύματα κοινωνικής αλληλεγγύης.