Προσκληση για το περιβάλλον

28/02/2008

Όλοι πια ξέρουμε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια αιτία για την ζημιά που έχει γίνει στο φυσικό περιβάλλον.

Το φαινόμενου του θερμοκηπίου, η εξαφάνιση ειδών, οι κλιματικές αλλαγές και η καταστροφή των φυσικών πόρων, - είναι θέματα που μας απασχολούν έντονα τα τελευταία χρόνια.

Πολλά λέγονται από επίσημους φορείς. Λίγα γίνονται.

Ένα καλό ερώτημα είναι αν εμείς οι απλοί πολίτες μπορούμε να κάνουμε κάτι για να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση του περιορισμού αυτών των φαινομένων;

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί.

Σαν Δίκτυο Πολιτών, ασχοληθήκαμε από το 2005 με ζητήματα περιβάλλοντος όπως - με τον πεζό, τα ΙΧ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη προστασία του Υμηττού και τους ελεύθερους χώρους στον Χολαργό. Φθάνουν αυτά; Φυσικά και όχι.

Στην πόλη μας και στις γύρω περιοχές, όπου το τσιμέντο και η άσφαλτος κυριαρχούν καλύπτοντας πάνω από το 85% της έκτασης, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα που θα πρέπει να μπουν μπροστά –πρώτα και κύρια από τον Δήμο Χολαργού.

Προτάσεις όπως,

  • η εκπόνηση ενός προγράμματος Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής Ανασυγκρότησης (π.χ. φωτοβολταϊκά, πράσινες στέγες, ψυχρά υλικά κλπ.) κατ? αρχήν όλων των Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων της πόλης

  • η εφαρμογή προγράμματος που θα αυξήσει την φυτοκάλυψη στους κοινόχρηστους χώρους

  • η σωστή εφαρμογή και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και

  • η προστασία του μεγάλου ελεύθερου χώρου του Νομισματοκοπείου, που προγραμματίζεται να οικοδομηθεί,

είναι ζητήματα, που μετά από ένα διάλογο, μπορούμε να προβάλλουμε και να έχουν πρακτικούς στόχους και αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι εμείς οι πολίτες και οι φορείς των ενεργών πολιτών με αρωγό τα άλλα κινήματα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να παλέψουμε για αυτή την πορεία, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Η κοινωνική συμμετοχή, η συλλογική διεκδίκηση και η προσφορά συγκεκριμένων προτάσεων με επιστημονική τεκμηρίωση είναι τα όπλα, που διαθέτουμε στον αγώνα αυτό.

Σας καλούμε και σας περιμένουμε, λοιπόν την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008, και ώρα 7.30μμ. στο Δημαρχείο, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, σε συνάντηση για να συζητήσουμε και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί τη προσπάθεια.

Χολαργός 28 Φλεβάρη 2008

Τηλ. Επικοινωνίας

Μαρία Παντελιά 210 6532228, 6948252768

Χαρά Καφαντάρη 210 6528182

Προκόπης Δάφνος 210 6548342