Ολομέλεια του Δικτύου

22/06/2009

Στις 22 Ιουνίου 2009, έγινε η ετήσια Ολομέλεια του Δικτύου που ασχολήθηκε με τον απολογισμό της δράσης του, το προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα δημοτικά πράγματα.
Στην Ολομέλεια συζητήθηκε και αποφασίστηκε η παρακάτω εισήγηση του Συντονιστικού. Η δράση μας ανα τομέα, το θεματικό περιεχόμενο των επιτροπών, η εξειδίκευση των στόχων μας, είναι θέματα που θα επεξεργαστεί τι νέο Συντονιστικό, που εκλέχτηκε.

Η κατάσταση στο Δήμο Χολαργού

Ζητήματα δημοκρατίας: Ο Δήμαρχος και οι «συν αυτώ»  έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς αυταρχισμού, αλαζονείας και διώξεων, που έχει επιπτώσεις ακόμα και σε δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και γενικά η σημερινή σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.

Οικονομικά: Η οικονομική πολιτική του Δήμου στηρίζεται σε υπέρμετρο δανεισμό, σε πλασματικούς προϋπολογισμούς με ανελαστικές δαπάνες, χαμηλή απορροφητικότητα των πάσης φύσεως εσόδων, τεράστια έξοδα που κατανέμονται σε υπερβολικά κονδύλια για αμοιβές τρίτων, προμήθειες και τοκοχρεολύσια, «έργα» βιτρίνας και μηδενικά κονδύλια για κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη. Η διαχείριση των κονδυλίων είναι εντελώς αδιαφανής.

Συμμετοχικές διαδικασίες - διαφάνεια: Η συμμετοχή των πολιτών είναι προσχηματική και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για δήθεν κοινωνική συναίνεση στις αποφάσεις, δεν ασκείται κανένας κοινωνικός έλεγχος. Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δε δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να πουν τη γνώμη τους στις συνεδριάσεις. Οι επιτροπές είναι κλειστές για τους δημότες. Η ρουσφετολογική πολιτική συνεχίζεται και  αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δήμο, με συμβάσεις 2μηνες, 3μηνες, 8μηνες, 12μηνες, 18μηνες και STAGE.

Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι: Δεν αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας Νικολάου, ούτε ένας ελεύθερος χώρος. Αντίθετα έγινε άρση της απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο στο Ο.Τ. 117, κατασκεύασε παράνομα μέσα στο άλσος το «Δημοτικό καφέ» και λειτούργησε επίσης παράνομα το παγοδρόμιο. Το ένα μετά το άλλο χάνονται τα οικόπεδα τα χαρακτηρισμένα για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Προβλήματα πόλης: το 90% των πεζοδρομίων καταλαμβάνεται από τα αυτοκίνητα και άλλες χρήσεις, πλην της κίνησης των πεζών. Η προσπελασιμότητα και η προσβασιμότητα όλων των κατοίκων αλλά ιδιαίτερα των ΑμεΑ, είναι κάκιστη. Δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία, που θα αποσυμφορούσε την κίνηση των ΙΧ και θα καταργούσε κάποιες από τις 4 συγκοινωνιακές γραμμές. Δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, τη στιγμή που η στάθμευση είναι ένα σοβαρό ζήτημα και προαναγγέλλονται έργα υψηλού κόστους (οδός Φανερωμένης), διατηρώντας την ίδια χαοτική κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή κατάσταση στο Χολαργό.

Ο απολογισμός μας

Τι κάναμε εμείς από 13 Απριλίου 2008 μέχρι σήμερα

Α . Στον τομέα περιβάλλον, ποιότητα ζωής, οικολογία

1.Υμηττός

  • Ζητήσαμε συνεδρίαση του Δ.Σ. για το σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό και συμβάλλαμε στην ομόφωνη απόφαση απόρριψής του και ανακήρυξης όλου του Υμηττού σε Α? ζώνη.
  • Αναδείξαμε τις αρχαιότητες που υπάρχουν στο Καρακοβούνι, ύστερα από αίτημα που είχαμε υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού (στις 16-10-07) για διενέργεια έρευνας στον Υμηττό και ειδικότερα στο λόφο Κορακοβούνι και την Αγία Ελεούσα.
  • Συντονιστήκαμε και λάβαμε μέρος στις κινητοποιήσεις της διαδημοτικής επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού και των άλλων σχετικών φορέων και κινήσεων πολιτών.

2. Νομισματοκοπείο (μεταφορά του Υπουργείου Οικονομικών)

  • Προκαλέσαμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απόφαση για το Νομισματοκοπείο και συμμετείχαμε στη συνεδρίαση.
  • Συνεχίσαμε τη δουλειά (συλλογή υπογραφών, κλπ) με την κοινή επιτροπή κατοίκων και φορέων Χολαργού
  • Λάβαμε μέρος στη μεγάλη διαδημοτική συγκέντρωση στο Νομισματοκοπείο και από μεριάς φορέων Χολαργού μίλησε εκπρόσωπός μας.            

3. Δέσμευση ελεύθερων  οικοπέδων

  • Στηρίξαμε τον αγώνα της επιτροπής κατοίκων για το δεσμευμένο Ο.Τ. 117, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., στο ΣΧΟΠ και στη Νομαρχία. Από υπαιτιότητα της Διοίκησης του Δήμου, τελικά το οικόπεδο χάθηκε.

4. Περιβαλλοντική πολιτική

  • Διοργανώσαμε στις 7 Ιουνίου ?08, υπαίθρια έκθεση για την ημέρα περιβάλλοντος στην Περικλέους (απέναντι από το Δημαρχείο). Συμμετείχαμε με ομιλία και ανακοίνωση που μοιράσαμε στο Διήμερο των κινημάτων στο Ελληνικό και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις κινήσεων πολιτών άλλων περιοχών (Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Ελληνικό, Ελαιώνας κ.α.)

5. Άλσος Χολαργού (Δημοτικό καφέ και παγοδρόμιο)         

  • Αντισταθήκαμε σθεναρά, από τη πρώτη στιγμή στη δημιουργία του «Δημοτικού καφέ» και την εγκατάσταση του παγοδρομίου μέσα στο Άλσος (ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στο Δ.Σ., συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ). Καταθέσαμε προτάσεις για την ανάπλαση-ενοποίηση της περιοχής του Δημαρχείου και τη δημιουργία «κέντρου πόλης του Χολαργού» στην περιοχή.

Β. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - Οικονομικά Τ.Α.

  • Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2010, ο Δήμος Χολαργού, παρά τις διακηρύξεις και τα λόγια, απαξίωσε τη Δημόσια Διαβούλευση και απέφυγε κάθε συμμετοχική διαδικασία.
  • Ήμασταν οι μόνοι που καταθέσαμε γραπτά, ολοκληρωμένη άποψη για το σχέδιο του Επιχειρησιακού προγράμματος.

Γ. Μορφές επικοινωνίας του Δικτύου - εκδηλώσεις

  • Εκδώσαμε ενημερωτικό φυλλάδιο το Γενάρη του 2009
  • Αξιοποιήσαμε σχετικά, τα τοπικά αλλά και ημερήσια μέσα επικοινωνίας, είτε με ανακοινώσεις - δράσεις του Δικτύου, είτε με άρθρα ατόμων του Δικτύου, είτε με συνεντεύξεις.
  • Διοργανώθηκε πολιτιστική εκδήλωση στην κοπή της πίττας, όπου αποφασίστηκε να πάρουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τα παιδιά στη Γάζα.

 Δ.  Λειτουργία του Δικτύου

  • Συνέχισε η ανοιχτή λειτουργία του Δικτύου, τόσο στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού όσο και σε όλες τις δραστηριότητες του.
  • Από τις επιτροπές λειτούργησε η ομάδα εντύπου και η ομάδα για την προετοιμασία της πρωτοβουλίας για τα παιδιά στη Γάζα
  • Εντοπίστηκαν προβλήματα λειτουργίας που σχετίζονται κύρια με την οργανωτική μορφή του Δικτύου, (χαλαρή λειτουργία κλπ).

 Ε.  Συνεργασίες - συμπαραστάσεις

  • Έχουμε σταθερά συνεργασία με τα άλλα κινήματα πόλης και κινήσεις πολιτών και συμπορευόμαστε στα μεγάλα ζητήματα (Υμηττός, Ελληνικό, Γουδή, Νομισματοκοπείο, Ελαιώνας).
  • Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία επιτροπής πρωτοβουλίας για τα παιδιά της Γάζας, όπου συμμετείχαν 8 φορείς, γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών. Η επιτροπή έκανε 2 πολύ πετυχημένες και μαζικές εκδηλώσεις και συνεχίζει τη δράση της.
  • Συμμετέχουμε σταθερά στην «ανοικτή συνέλευση Χολαργιωτών» που ασχολείται με το θέμα του Υμηττού, αλλά και άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Κοινός τόπος είναι η επιθυμία όλων να επεκταθεί η παρέμβαση του Δικτύου σ΄όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξή μας.

Η εμπειρία μας την προηγούμενη χρονιά ήταν σημαντική.

Η δράση του Δικτύου ήταν πολύπλευρη και υλοποιήθηκαν αρκετές από τις προτάσεις προγραμματισμού της περσινής συγκέντρωσης.

Αξιοποιήσαμε όσο μπορούσαμε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων στο τομέα της συμμετοχής των πολιτών και αποκτήσαμε χρήσιμη εμπειρία για τις διαδικασίες του Δήμου, αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να παρεμβαίνουμε από δω και μπρος.

Είμαστε περισσότερο αναγνωρίσιμοι αλλά η δράση μας στα κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα ζητήματα παραμένει ακόμα μικρή πράγμα που ενέχει τον κίνδυνο να ταυτιστούμε με οικολογική – περιβαλλοντική ομάδα.

Όμως η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς αναδεικνύει και  τις παρακάτω αδυναμίες:

  • Δεν καλύψαμε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξή μας.
  • Δεν λειτούργησαν οι θεματικές επιτροπές, πλην 2.
  • Δεν έχουμε κατορθώσει να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα ζητήματα του Δήμου
  • Δεν παρακολουθούμε αδιάλειπτα τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Δεν ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας με όλα τα στοιχεία της δράσης μας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, δεν αρκεί μόνο η κινηματική μορφή παρέμβασης, αλλά απαιτείται και συγκροτημένη θεσμική παρέμβαση, που θα μας δεσμεύσει όλους σε άλλη μορφή λειτουργίας.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με βάση τα ανωτέρω συμπεράσματα και την κατάσταση στο Δήμο, το Δίκτυο πρέπει να χαράξει την πολιτική του, τις δράσεις και τη στρατηγική του έτσι ώστε, συνεχίζοντας και εντείνοντας την κινηματική του δράση, να αναβαθμίσει τη λειτουργία του και να μπορέσει να παρέμβει και θεσμικά.

Πιστεύουμε ότι είμαστε ώριμοι πια να πάρουμε την απόφαση για συμμετοχή του Δικτύου Πολιτών στις Δημοτικές εκλογές του 2010.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό προτείνουμε να δεσμευτούμε σήμερα προσωπικά ο καθένας στα παρακάτω:

Α. Να συμπληρωθούν ή να συγκροτηθούν αν δεν υπάρχουν, θεματικές επιτροπές που θα καλύπτουν όλο τα φάσμα των δραστηριοτήτων της Διακήρυξής μας και συγκεκριμένα

1. Επιτροπή θεσμών και συμμετοχής, με αντικείμενο την επεξεργασία του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, του Κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. κλπ. και με στόχο    

  • την εξασφάλιση διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου,
  • το διάλογο και συμμετοχή των δημοτών,
  • τον έλεγχο της δημοτικής αρχής
  • την ενθάρρυνση των συλλογικών πρωτοβουλιών (σωματεία, οργανώσεις) με κοινωνικό περιεχόμενο.

2. Επιτροπή οικονομικών, με αντικείμενο τη συνέχιση της επεξεργασίας με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου για  2007-2010 με στόχο,

  • Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του  Δήμου να είναι προς την κατεύθυνση της ήπιας-βιώσιμης ανάπτυξης η επίτευξη της οποίας προϋποθέτει ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων
  • Ο  ετήσιος προϋπολογισμός να εντάσσεται σε ένα τετραετές πλαίσιο εξίσου αναλυτικό που θα διακρίνεται η πρόοδος των προγραμμάτων
  • την απορρόφηση κονδυλίων από το Γ ΚΠΣ και τη διεκδίκησης από το κράτος των οφειλών
  • την προώθηση διαδικασιών κατάρτησης του συμμετοχικού προϋπολογισμού

3.Επιτροπή κοινωνικών θεμάτων, με αντικείμενο τη διευρέυνηση της κατάστασης στον τομέα των βρεφονηπιακών σταθμών, δημοτικά ιατρεία, νεολαία, εξαρτήσεις, μετανάστες κλπ, με στόχο

  • την ενδυνάμωση δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών
  • την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής της περιοχής
  • την κατάργηση της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας στο Δήμο
  • Εναντίωση στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης (ή της εισαγωγής ιδιωτικών κριτηρίων) των κοινωνικών υποδομών 
  • την επικοινωνία κατοίκων μεταξύ τους και αναβίωση του ενδιαφέροντος για τα προβλήματα της γειτονιάς.

4.Επιτροπή περιβάλλοντος, αντικείμενο τον Υμηττό, το συντονισμό μας με άλλα κινήματα για τη περιβαλλοντική πολιτική στην Αττική κλπ με στόχο       

  • την αποκέντρωση και όχι συγκέντρωση υπηρεσιών και πληθυσμού, στο Λεκανοπέδιο
  • τη κάθετη αντίθεσή μας στην «αξιοποίηση» των δασών και, η θέλησή μας για την προώθηση μια συνολικής πολιτικής αναβάθμισης τους, ιδιαίτερα των περιαστικών
  • τη προστασία των ορεινών όγκων και των μεγάλων ελεύθερων αδόμητων χώρων
  • τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος του θερμοκηπίου και  στροφή προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ήδη γνωστών και ήδη αξιοποιούμενων αλλά και  άλλων
  • έλεγχο νομιμότητας και ορίων εκπομπής ακτινοβολίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας και άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

5.     

Επιτροπή προβλημάτων πόλης, με αντικείμενο τη δέσμευση ή αξιοποίηση οικοπέδων, τις αναπλάσεις, τους κοινόχρηστους χώρους, τη βιοκλιματική στη πόλη, με στόχο

  • να δημιουργηθεί το πεζοδρομημένο «κέντρο πόλης» του Χολαργού
  • να δωθεί προτεραιότητα στον πεζό και όχι στο ΙΧ, σε όποια ανάπλαση προετοιμάζεται
  • να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας
  • να απαλλοτριωθούν τόσο οι δεσμευμένοι ελεύθεροι χώροι, όσο και νέοι και να αποδωθούν για πράσινο και κοινωφελείς χρήσεις
  • να μην γίνει καμμία επέμβαση στο δημόσιο χώρο χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  • να σταματήσει η εμπορευματοποίηση (από το Δήμο ή άλλους φορείς) των δημόσιων χώρων, της πόλης μας (π.χ. Αναψυκτήριο)
  • τον περιορισμό της χρήσης ΙΧ στις ενδομετακινήσεις και την προτεραιότητα στα ΜΜΜ
  • την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης: ποδήλατο, βάδισμα
  • την οργάνωση και τον έλεγχο στάθμευσης και των προσβάσεων στις περιοχές με ένταση χρήσεων προσβασιμότητας
  • τη καθαριότητα και τη συστηματική ανακύκλωση

Οι επιτροπές θα συλλέξουν, καταγράψουν, μελετήσουν και αξιολογήσουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ανά τομέα δραστηριότητας και θα επεξεργαστούν εκλαϊκευμένες προτάσεις. Οι προτάσεις – εκθέσεις θα παρουσιαστούν στην επόμενη συγκέντρωση του Δικτύου το Νοέμβριο ?09, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα του για τις Δημοτικές εκλογές.

Β. Ανάδειξη νέου Συντονιστικού και γραμματείας του Συντονιστικού, με θητεία μέχρι τις Δημοτικές εκλογές του 2010.