Δίκτυα Αλληλεγγύης - «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας»

12/12/2012

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012 οργανώθηκε από το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου συνάντηση εθελοντών για την οργάνωση δράσεων και  συγκρότηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συνάντηση με τους εθελοντές έγινε στο χώρο των γραφείων μας και έγινε αρχικά παρουσίαση των προτάσεων από τις ομάδες εργασίας. Στη συνέχεια κάθε ομάδα συζήτησε και επεξεργάστηκε περαιτέρω το δικό της άξονα δράσης. Η συμβολή τους με νέες προτάσεις  είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για την υλοποίηση των στόχων μας. Κυριάρχησε επίσης έντονα  η επιθυμία της επικοινωνίας και διερεύνησης  της δυνατότητας συνεργασίας με άλλους φορείς και συμπολίτες μας που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. 

Συγκεκριμένα συγκροτήθηκαν σε πρώτη φάση οι ακόλουθες ομάδες :

  • Οργάνωσης διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

Σκοπός της δράσης αλληλεγγύης «Χωρίς Μεσάζοντες» είναι να προμηθεύει με τα πιο απαραίτητα αγαθά διατροφής  και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα νοικοκυριά της περιοχής μας, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές  και καλή ποιότητα. Αύριο Πέμπτη στις 7:30 μμ θα συναντηθούν τα μέλη της ομάδας για να θεσπίσουν τον κανονισμό λειτουργίας της, να εκλέξουν 3μελές συντονιστικό όργανο και να συζητήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης της δράσης της.

  • Ανταλλακτικής οικονομίας – Τράπεζα Χρόνονου
Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια μορφή εθελοντικής συναλλαγής, ένα ανεξάρτητο σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών που προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη και βοηθά τις κοινωνικές ομάδες να αλληλοϋποστηριχτούν στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Στην τράπεζα χρόνου επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, προσπαθούμε να τις αλληλοκαλύψουμε, ανταλλάσσουμε ώρες χρόνου προσφέροντας αυτό που γνωρίζουμε, που μας αρέσει να κάνουμε, που θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους με την παρότρυνση  να ζητήσουμε κι εμείς ότι χρειαζόμαστε, ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε από μόνοι μας ή δεν διαθέτουμε τους πόρους να το κάνουμε.
    
Μέσω ενός λογισμικού καταγράφονται η προσφορά και η ζήτηση του κάθε συμμετέχοντος και ανάλογα με την ανταλλαγή πιστώνεται ή χρεώνεται η καρτέλα του καθενός. Σαν μονάδα χρησιμοποιείται η μία ώρα χρόνου, που ισχύει για οποιαδήποτε υπηρεσία. Οι ανταλλασσόμενες υπηρεσίες εξισώνονται βάσει χρόνου.

Έτσι αναπτύσσονται διαφορετικές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ μας, ένας κοινωνικός τρόπος συναλλαγής που ενώ δεν εξαρτάται από το χρήμα, μπορεί να μας καλύψει διάφορες ανάγκες. Δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν οι ορίζοντές μας θεωρητικά αλλά και πρακτικά σε έναν εναλλακτικό τρόπο οικονομίας. Να περιορίσουμε τη δύναμη και τον έλεγχο του χρήματος στη ζωή μας, δημιουργικά, ευχάριστα, αλληλέγγυα.

  • Πολιτιστικό-δημιουργικό στέκι

Οι προτάσεις με περιεχόμενο κοινωνικό, πνευματικό, καλλιτεχνικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό συζητήθηκαν εκτενώς, έχοντας ως κοινή συνισταμένη την προσπάθεια κάλυψης κοινωνικών αναγκών στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κινηματογραφικές προβολές, παζάρια, συλλογική κουζίνα, δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, θεματικές συζητήσεις, περιηγήσεις στον Υμηττό, ακόμα και δημιουργία ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης.

 Προσδοκούμε επίσης μέσα από την προσπάθεια αυτή να προωθήσουμε την ιδέα της αλληλεγγύης στον πολιτισμό καθώς και τον πολιτισμό της αλληλεγγύης, κινητοποιώντας δυνάμεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και γνώσης, έξω από τις λογικές του κέρδους και της κατανάλωσης. 

  • Οργάνωσης κοινωνικού φροντιστηρίου.
Έγινε μια πρώτη παρουσίαση των πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές και προκρίθηκε η περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση στοιχείων σχετικών με το Δήμο μας. 

Η συνάντηση ήταν άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μας να ενώνουμε δυνάμεις δικτυώνοντας τους συμπολίτες μας. Ευπρόσδεκτες οι δικές σας ιδέες ή προτάσεις, και κυρίως η διάθεσή σας για συμμετοχή.

Σας περιμένουμε κάθε Τρίτη βράδυ, ώρα 8 μμ και μετά, στα γραφεία μας, Λ. Μεσογείων 256, στο αίθριο του Εμπορικού κέντρου Ερμής (πρώην Jumbo).


Χολαργός, 12/12/2012