Διακήρυξη της Ζωοφιλικής Ομάδας του Δικτύου Πολιτών Χολαργού – Παπάγου

05/09/2010

«Το επίπεδο πολιτισμού ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ζώα» 


Η Ζωοφιλική Ομάδα του ΔΠΧΠ αποτελείται από πολίτες που πιστεύουν στη συνύπαρξη του ανθρώπου με τα άλλα όντα μέσα στη φύση. Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή καταστροφής και εκμετάλλευσης του πλανήτη, που είναι το κοινό μας σπίτι. 


Ειδικότερα, τα αδέσποτα ζώα, ζώντας στην πόλη, υποφέρουν από τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Γι’ αυτό, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτή τη «μάστιγα» των αστικών περιοχών, βασιζόμενοι στη χάρτα των δικαιωμάτων των ζώων. Αποδεχόμαστε ότι «όλα τα ζώα (και οι άνθρωποι) γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και τη δυνατότητα ύπαρξης» (άρθρο 1). 


Από την ίδρυση του ΔΠΧΠ (πριν από έξι χρόνια) όλοι μας στη Ζωοφιλική Ομάδα αγωνιστήκαμε για τα δικαιώματα των αδέσποτων, βρίσκοντας πάντα μπροστά μας το μεγάλο εμπόδιο της διοίκησης του Δήμου Χολαργού. 

  • Προσπαθήσαμε με κόπο και επιμονή να πείσουμε τον νυν δήμαρχο και τους συμβούλους του ότι και τα ζώα δικαιούνται να ζουν… • Υπενθυμίσαμε συχνά στο δημοτικό συμβούλιο ότι υπάρχει ο νόμος 3170/2003, που υποχρεώνει τους δήμους να αναλαμβάνουν τη μέριμνα για την «ευζωία» των αδέσποτων της περιοχής τους και ότι ο δήμος Χολαργού παραβαίνει αυτόν το νόμο. Μάλιστα, για αυτήν την παράβαση έχει υποστεί και επιπτώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. 
  •  Πιέσαμε το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει το θέμα τρεις φορές. 
  • Καταθέσαμε αιτήσεις και υπομνήματα. 
  • Απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο Υπουργείο. 
  • Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, προκειμένου να διευκολυνθούν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, εφόσον υπήρχε βούληση.
  • Κάναμε επανειλημμένως επαφές με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. 
  • Δηλώσαμε επανειλημμένως τη διαθεσιμότητά μας και την προθυμία μας να σταθούμε δίπλα στο δήμο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις και ενημερωτικές συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και πολλές δράσεις, για να ευαισθητοποιήσουμε το Δήμο. Παρόλα αυτά ο δήμος Χολαργού όλα αυτά τα χρόνια έκλεινε πεισματικά τα μάτια και επέμεινε να αγνοεί και τους νόμους και τα ζώα και τους δημότες, ζωόφιλους και μη. Έτσι, τα αδέσποτα εξακολουθούν να ζουν στους δρόμους φοβισμένα, πεινασμένα, τραυματισμένα, διωγμένα. Εμείς σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα υπερασπιζόμενοι τα ζώα που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους.


Πρώτος στόχος μας είναι να εφαρμοστούν και να συμπληρωθούν (π.χ. με ποινές) οι νόμοι, ώστε τα αδέσποτα να μην πολλαπλασιαστούν και τα ήδη υπάρχοντα να ζουν καλά. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αναλάβει η δημοτική αρχή τη διαπαιδαγώγηση και την καλλιέργεια των πολιτών από την ηλικία του δημοτικού σχολείου ακόμη. Έτσι, θα χτιστεί μια γενιά που θα αγαπάει, θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον, τη φύση, άρα και τα ζώα, δηλαδή θα αγαπάει την ίδια τη ζωή. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. 

Εμείς σκοπεύουμε να οργανώσουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις για διάφορα θέματα που αφορούν όλα τα ζώα (και όχι μόνο τα αδέσποτα): 

  • την εμπορία των ζώων 
  • τα πειράματα πάνω τους 
  • τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εκτροφής και θανάτωσής τους 
  • τις συνθήκες ζωής των ζώων και τα δικαιώματά τους σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και αν επανεξετάσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουμε εις βάρος τους. 
 Ας μην ξεχνάμε επίσης τις ξεχωριστές ιδιότητες και δυνατότητες ορισμένων ζώων και τον πολύτιμο ρόλο τους στη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας, όπως των τυφλών, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Αλλά μια και η άλλη πλευρά του νομίσματος των δικαιωμάτων είναι οι υποχρεώσεις δραστηριοποιούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση (π.χ. για την τήρηση της καθαριότητας των δημόσιων χώρων εκ μέρους των ιδιοκτητών σκύλων). 
  • Αν είστε ενεργοί πολίτες 
  • Αν συμφωνείτε μαζί μας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο με τη δική μας παρέμβαση και ότι τίποτε δε μας χαρίζεται αμαχητί –πόσο μάλλον στα ζώα που δεν είναι ικανά να παλέψουν για τη ζωή τους 
  • Αν σας συγκινούν τα προβλήματα των αδύναμων, στην προκειμένη περίπτωση των ζώων … Τότε Μην τους γυρίζετε την πλάτη! Ελάτε μαζί μας με το ΔΠΧΠ να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, ώστε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες για τα ζώα που ζουν στις αφιλόξενες πόλεις των ανθρώπων! Σταματήστε να αδιαφορείτε! Η αδιαφορία (σας) σκοτώνει τα ζώα και την φύση!