Ανακοίνωση - Απάντηση στην εφημερίδα «Αντίλογος»

30/09/2009

Κακή πληροφόρηση του εντύπου για τα γεγονότα ή ...«φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»;;;;


Πικρόχολα και απαξιωτικά σχόλια με στόχο το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού, εμφανίζονται πολύ συχνά στο τοπικό έντυπο «Αντίλογος». Επειδή όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες του Χολαργού, ξέρουν το ρόλο του «Αντίλογου» (... «αντ΄αυτού»...ή «κιτρινισμός»), μέχρι σήμερα το Δίκτυο είχε επιλέξει σαν ανταπάντηση τη δράση για τα πραγματικά προβλήματα και όχι το διάλογο με το έντυπο αυτό. Εξάλλου μία φορά που στείλαμε απάντηση δε  δημοσιεύτηκε.


Όμως όλα έχουν και τα όριά τους.


Στο φύλλο αρ. 29 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009), το ...έντυπο με τη μορφή σχολίων, αφενός εγκαλεί τα μέλη του Δικτύου Πολιτών Χολαργού γιατί δε συμμετέχουν στην ομάδα εθελοντικής δασοπροστασίας, αφετέρου αντιμετωπίζει με απαξιωτικό και ειρωνικό τρόπο την προσέλευση μελών μας για βοήθεια στο πυροφυλάκιο στον Υμηττό.


Η πραγματικότητα είναι ότι στις 23 Αυγούστου 2009, μέλη του Δικτύου Πολιτών Χολαργού, δηλώνοντας το όνομά τους και την ιδιότητά τους προσήλθαν στο πυροφυλάκιο – έδρα της δασοπροστασίας στον Υμηττό, αφενός για να ενημερωθούν γενικά για τη λειτουργία της ομάδας δασοπροστασίας και αφετέρου για να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για βοήθεια.


Αμέσως εκδηλώθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας δασοπροστασίας μια προκατάληψη και μια δυσαρέσκεια, σε σημείο που  τις ερωτήσεις και τις απορίες που του υπέβαλαν τα μέλη μας τις θεώρησε «ανάκριση». Αγνόησε τη διαθεσιμότητα για βοήθεια, που προσφέρθηκε από τα μέλη του Δικτύου Πολιτών Χολαργού και προφασιζόμενος πως δεν είχε χρόνο γιατί περίμενε την άφιξη του πυροσβεστικού ελικοπτέρου για λήψη νερού, απέπεμψε με αγενή τρόπο τα μέλη μας από το πυροφυλάκιο.


Βέβαια κανένα ελικόπτερο δεν ήρθε. Ήρθε όμως αργότερα ομάδα μελών του ΚΚΕ Χολαργού στους οποίους ο ίδιος επικεφαλής επεφύλαξε διαφορετική υποδοχή. Γιατί άραγε;


Προφανώς για τον επικεφαλής της ομάδας δασοπροστασίας και τη Διοίκηση Νικολάου υπάρχουν εθελοντές «αρεστοί» και εθελοντές «μη αρεστοί». Και είναι φανερό ότι τα μέλη του Δικτύου Πολιτών Χολαργού ανήκουν στους δεύτερους.


Για όλα αυτά έχουμε και τη μαρτυρία άλλου μέλους του Δικτύου Πολιτών Χολαργού, το οποίο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες στην ομάδα δασοπροστασίας, χωρίς να δηλώσει την ιδιότητά του και ο οποίος τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα εκτελούσε βάρδια στο πυροφυλάκιο.


Αυτά είναι τα γεγονότα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αυτός που έγραψε τα σχόλια στον «Αντίλογο», είχε κακή πληροφόρηση από τον υπεύθυνο της ομάδας δασοπροστασίας για το τι συνέβη (δεδομένου ότι δεν ήταν παρών), ή στα πλαίσια του ρόλου που του έχει ανατεθεί εφαρμόζει το ....«φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»;;;;


Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που είχαμε μέχρι τώρα, για τον τρόπο λειτουργίας, την επάρκεια, την κατάρτιση, τον εξοπλισμό και κυρίως το «κλίμα» και τα στεγανά της ομάδας εθελοντικής δασοπροστασίας Χολαργού, δεν ήταν καλές. Λόγοι για τους οποίους είχαμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμμετοχή μελών μας σ? αυτήν και αντιθέτως τη συμμετοχή τους σε άλλες εθελοντικές ομάδες.


Αυτοί προφανώς είναι και οι λόγοι, που οι Xολαργιώτες, ενώ έχουν επανειλημμένα αποδείξει την ευαισθησία τους για την προστασία του Υμηττού, δε συμμετέχουν στη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία παραμένει αριθμητικά ολιγομελής, συγκρινόμενη με τις ομάδες γειτονικών Δήμων.


Τα όσα βιώσανε τα μέλη του Δικτύου Πολιτών Χολαργού,  στις 23 Αυγούστου 2009, επιβεβαίωσαν και δικαίωσαν τις επιφυλάξεις μας και φανέρωσαν πως ακόμη και την ομάδα δασοπροστασίας ο Δήμαρχος και η «παρέα του» την έχουν μετατρέψει σε «φέουδό» τους.


Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι εθελοντικές ομάδες πρέπει να ενισχύουν και όχι να αποκλείουν τη συμμετοχή,  να έχουν σωστή  λειτουργία και να διακρίνονται από διαφάνεια, ιδιαίτερα όταν επιχορηγούνται από το κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση, και επειδή ούτε απαντήσεις πήραμε, ούτε έγινε δεκτή η διαθεσιμότητά μας για βοήθεια, θα ....«ανακρίνουμε»... δημόσια τους υπεύθυνους της εθελοντικής Δασοπροστασίας Χολαργού, υποβάλοντάς τους τα παρακάτω ερωτήματα:


  • Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής στην ομάδα δασοπροστασίας;
  • Πόσοι εθελοντές υπάρχουν σήμερα και πόσους είχε η ομάδα τα προηγούμενα πέντε χρόνια;
  • Καλύπτονται οι  ανάγκες  δασοπροστασίας του Χολαργού;
  • Πόσοι από τους εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί και που;
  • Τι συνολικό εξοπλισμό και μέσα (ίδιον και από το Δήμο) διαθέτει η ομάδα (είδος και ποσότητα);
  • Κρίνονται επαρκή τα μέσα και ο εξοπλισμός για το έργο που πρέπει να επιτελείται και τι αριθμό εθελοντών καλύπτει;
  •  Πόση είναι η ετήσια επιχορήγηση από το Δήμο Χολαργού για την τελευταία πενταετία; Κρίνεται επαρκής; Αν όχι, τι ποσό απαιτείται;
  • Υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα και ποια;
  • Πόσες λήψεις νερού από την υδατοδεξαμενή έκαναν φέτος τα πυροσβεστικά ελικόπτερα;

Τέλος είναι φανερό ότι ο Δήμαρχος Νικολάου και η «παρέα του», ενοχλημένοι σφόδρα από τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις του Δικτύου Πολιτών Χολαργού ανέθεσαν στο τοπικό τους φερέφωνο να μας διαβάλει στην κοινή γνώμη του Χολαργού. Δυστυχώς για αυτούς, εμείς δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε το λαϊκισμό τους.


Αναμένουμε τις απαντήσεις και θα επανέλθουμε.


Η Συντονιστική Επιτροπή του
Δικτύου Πολιτών Χολαργού