Το κάλεσμα του «Δικτύου Πολιτών Χολαργού - Παπάγου» για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2010

30/07/2010

Αγαπητοί Φίλοι και γείτονες


5 χρόνια πριν, μια ομάδα κατοίκων μετέτρεψε την ατομική αγανάκτηση σε συλλογική δράση για τη πόλη μας και συγκρότησε το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά του δήμου μας. Στα χρόνια αυτά κερδίσαμε με τις παρεμβάσεις μας μια ξεχωριστή θέση στη συνείδηση των Χολαργιωτών. Mε ανοικτές διαδικασίες στη λειτουργία και στη δράση μας, δώσαμε και δίνουμε συνεχώς τη μάχη, στα τοπικά αλλά και στα υπερτοπικά προβλήματα. Παρότι δεν είχαμε εκλεγμένους εκπροσώπους στα όργανα του Δήμου, παρεμβαίναμε στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου και αγωνιστήκαμε υπεύθυνα σε ζητήματα, όπως για τον Υμηττό, το Νομισματοκοπείο, τη δέσμευση οικοπέδων, το Άλσος Χολαργού, τον προϋπολογισμό του Δήμου, το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, τα δημοτικά τέλη, τις αναπλάσεις, τους ελεύθερους χώρους κ.α., αλλά και θέματα όπως η γενοκτονία της Γάζας -μαχόμενοι για διαφάνεια, αξιοκρατία, συμμετοχή, αλληλεγγύη, ποιότητα ζωής. 


Σ΄όλες αυτές τις δράσεις, προχωρήσαμε άλλοτε μόνοι μας και άλλοτε σε συνεργασίες, συμμαχίες και συστρατεύσεις με άλλες κινήσεις, επιτροπές πολιτών και φορείς του Χολαργού και άλλων περιοχών, διατηρώντας την ανεξαρτησία μας και την αυτονομία από κομματικούς μηχανισμούς. Λειτουργήσαμε με ανοιχτές διαδικασίες σ΄όλα τα επίπεδα για τους ενεργούς πολίτες, με στόχο την ενότητα στη δράση. Στην πορεία αυτή, συναντηθήκαμε και αναπτύξαμε ιδιαίτερες σχέσεις και αναπτύξαμε κοινές δράσεις με ενεργούς δημότες από του Παπάγου, για να αντιμετωπίσουμε κοινά μας προβλήματα. 


 Αγαπητοί Φίλοι και γείτονες 


Τον ερχόμενο Νοέμβρη καλούμαστε να ψηφίσουμε για το νέο ενιαίο Δήμο Παπάγου - Χολαργού, δήμο που προέκυψε μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη». 


Αυτές οι εκλογές, είναι τελείως ιδιαίτερες. Είναι εκλογές στη σκιά των μέτρων της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, μέτρων που διαλύουν ουσιαστικά την κοινωνία. 


Έπι 35 χρόνια οι κυβερνήσεις ακολουθούν μια πορεία ανάπτυξης για τους λίγους, που μας οδήγησε στη σοβαρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. 


Εμείς δεν θεωρούμε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες για την κρίση που περνάει η χώρα. Αντιθέτως κινδυνεύουν και καλούνται να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι γυναίκες, οι μετανάστες, η τρίτη ηλικία, που δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. 


Πιστεύουμε ότι, η παρέμβαση μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέρα από τα ζωτικά τοπικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, οφείλει να έχει μια σαφή κεντρική πολιτική διάσταση. Διάσταση που υπαγορεύεται από αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά από τα μέτρα που ψηφίζει και σχεδιάζει η κυβέρνηση. 


Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αναδείξουν την ενεργή αντίθεσή μας τόσο στις πολιτικές της Κυβέρνησης -όσο και στον «Καλλικράτη» γιατί ο διαβόητος «Καλλικράτης» εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις του Μνημονίου, 

  • εξαφανίζει την όση δημοκρατία απέμεινε στις τοπικές κοινωνίες, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στο Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη και αποκλείοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή των πολιτών 
  • πνίγει την αντιπροσωπευτικότητα με τη μη καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή και τη συγκρότηση των οργάνων της αυτοδιοίκησης και την εκπροσώπηση όλων των συνδυασμών. 
  • ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, αρχικά 35.000 συμβασιούχων, που είναι ο κορμός των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.α.), με συνέπεια τόσο την αύξηση της ανεργίας όσο και την ανεπάρκεια λειτουργίας και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, 
  • επιβάλλει πρόσθετη φορολογία στους πολίτες χρησιμοποιώντας ως «πρόφαση» την έλλειψη πόρων, 
  • εκχωρεί σε ιδιώτες, μερικώς ή συνολικά, δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές
 Μέσα στο νέο αυτό σκηνικό συνενώνεται ο υπερχρεωμένος (επί Δημαρχίας Νικολάου) Δήμος Χολαργού, με ένα Δήμο διαφορετικού κοινωνικού, αστικού και οικονομικού χαρακτήρα και ποιότητας προβλημάτων. Οι δύο αστικές περιοχές και οι τοπικές τους κοινωνίες έχουν ιδιαιτερότητες, που η ομογενοποίησή τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει μείωση κατακτημένων ποιοτήτων ή παροχών και ισοπέδωση προς τα κάτω. Θα απαιτηθεί χρόνος και μεγάλες προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή. Εδώ είναι απαραίτητος ο ρόλος των πολιτών, που η παρέμβασή τους σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων θα είναι καθοριστική. Γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. Ξεκινώντας από τον Υμηττό, που σαν κόρη οφθαλμού πρέπει να προστατεύσουμε και να τον διατηρήσουμε πνεύμονα οξυγόνου για όλη την περιοχή, έχουμε ν΄αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα υπερχρέωσης του Δήμου Χολαργού, των ελεύθερων χώρων, τα κυκλοφοριακά, τα συγκοινωνιακά, της στάθμευσης, του πολιτισμού αλλά και τα νέα προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση, με αιχμή τα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποδομών. 


Εμείς θέλουμε ένα Δήμο, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του και συμμετοχή των δημοτών στη λειτουργία του, που θα στηρίζεται από την τοπική κοινωνία. 


 Αγαπητοί Φίλοι και γείτονες Στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όσες περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά πολιτών, στο Χολαργό και τον Παπάγο, που συμφωνούν στην αντίκρουση των πολιτικών του ΔΝΤ και της τρόικας, καθώς και των στρεβλών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων του «Καλλικράτη». Αποτελεί δέσμευση μας, ότι δεν θα συνεργαστούμε και δεν θα υποστηρίξουμε σε καμία φάση της εκλογικής διαδικασίας, παρατάξεις ή δημοτικές κινήσεις που αποδέχονται ή έχουν συμμετάσχει στην εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων, που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, τόσο γενικότερα στην κοινωνία όσο και στους Δήμους Χολαργού - Παπάγου. 


Με το κάλεσμα αυτό, ανοίγουμε διάλογο με ενεργούς πολίτες και ομάδες πολιτών, για να προγραμματίσουμε και να δράσουμε από κοινού στην αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων μας. Θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά που μας καίνε, που μας χαλάνε, που μας μαυρίζουν τη ζωή, που μας κλείνουν μέσα στο σπίτι. 


Καλούμε ιδιαίτερα τη νέα γενιά να αναλάβει ενεργό ρόλο στα θέματα της περιοχής μας. Η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες αποτελεί θεμέλιο της σκέψης μας για την κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που ψάχνει διέξοδο έξω από τα πλαίσια των κομμάτων εξουσίας που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά χάλια. 


Θέλουμε να βρεθούμε όλοι μαζί και να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά εμείς είμαστε οι πολλοί -και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας! Δίνουμε ραντεβού να συναντηθούμε στο τέλος Αυγούστου, που θα ξεκινήσουμε μία σειρά ανοικτών εκδηλώσεων –με πρώτη, μία ανοικτή συζήτηση για τον Καλλικράτη και τις συνέπειες που φέρνει. Θα συναντηθούμε όλοι εκεί! 


Στοιχεία επικοινωνίας: Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου : info@dipoxo.gr, της ηλεκτρονικής μας σελίδας www.dipoxo.gr και με τους Μαρία Παντελιά (210 6532228), Χαρά Καφαντάρη (210 6528182) και Περικλή Ζήκα (210 6524052 - 6945123452)