Για τους εμπρησμούς στον Υμηττό και τη δασοπροστασία

25/07/2012

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα εμπρησμού που εκδηλώνονται στον Υμηττό τον τελευταίο καιρό και τα σχετικά δημοσιεύματα που εμφανίζονται στον τοπικό τύπο, το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου ανακοινώνει τα ακόλουθα:

  • Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή Παπάγου – Χολαργού στον Υμηττό, εκδηλώθηκαν οκτώ (8) εμπρησμοί (παρατηρητήριο «Ζαννής», νεκροταφείο Χολαργού, πλησίον γηπέδων τέννις Παπάγου, περιοχή οδού Ζησιμοπούλου).
  • Οι πέντε τελευταίοι εμπρησμοί εκδηλώθηκαν στην περιοχή γύρω από τη γέφυρα που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ζησιμοπούλου. (Σε μια των περιπτώσεων χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων των εθελοντικών ομάδων της περιοχής, που απέστειλαν οχήματα και πεζοπόρο τμήμα καθώς και η συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων).
  • Στις απανωτές αυτές επιχειρήσεις πήραν μέρος εθελοντές του ΣΕΠΠΒΑΤΥ (Παιανία, Γλυκά Νερά, Αγ. Παρασκευή), του Χολαργού, του Παπάγου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Ηλιούπολης, με τουλάχιστον δέκα οχήματα και το πεζοπόρο τμήμα της Καισαριανής, συνεπικουρούμενοι από υδροφόρα οχήματα των Δήμων Παπάγου-Χολαργού και Βύρωνα.
  • Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο το τελευταίο διάστημα άρχισαν να κάνουν λόγο για προβλήματα συντονισμού μεταξύ των εθελοντών του Δήμου μας, που δημιουργούν κινδύνους για την προστασία του δάσους του Υμηττού.
  • Μετά τον τελευταίο εμπρησμό στην οδό Ζησιμοπούλου, το βράδυ της 22/07/2012, το υδροφόρο όχημα του Παπάγου δέχθηκε επίθεση με πέτρες πλησίον του ρέματος Χατζηκωσταντή, ενώ το πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος «Παπάγος 1», που περιπολούσε στον τόπο της πυρκαγιάς, απειλήθηκε από ένοπλο άνδρα με σκύλο. (Των περιστατικών αυτών έχει ήδη επιληφθεί η ΕΛΑΣ).
  • Οι εμπρησμοί στην οδό Ζησιμοπούλου, κατά περίεργο τρόπο, γίνονται περίπου στο σημείο που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τα έργα της επέκτασης της «Αττικής οδού» (εάν τελικά προχωρήσει η δημοπράτησή τους το φθινόπωρο) και ενδεχομένως στοχεύουν στην προετοιμασία του εδάφους για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων που θα προκληθούν για την καταστροφή του δάσους που συνεπάγεται η κατασκευή του δρόμου.
  • Όλοι ανεξαιρέτως οι εμπρησμοί γίνονται γύρω και μέσα σε περιοχές που γνωστά «συμφέροντα» επιδιώκουν οικιστικές επεκτάσεις.
  • Ακόμη και αν κάποιες ενέργειες (εμπρησμοί – επιθέσεις) είναι έργο ψυχικά πασχόντων, το πλήθος των ενεργειών και το ιστορικό της περιοχής φανερώνει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και προσπάθεια εκφοβισμού των εθελοντών.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου επισημαίνει ότι:

  • Τα όποια προβλήματα συνοχής καθώς και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τώρα που οι εθελοντές του δήμου μας, μαζί με όλες τις εθελοντικές ομάδες του Υμηττού και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό το δάσος του Υμηττού από τις επιθέσεις που δέχεται.
  • Αυτές τις ώρες που είναι ώρες μεγάλης προσπάθειας, όλες οι πολιτικές πλευρές του δήμου μας οφείλουν να σταθούν υπεύθυνα στο πλευρό των εθελοντών, ενισχύοντας το ηθικό των ανθρώπων αυτών, αποκλιμακώνοντας άμεσα τις όποιες εντάσεις και αποφεύγοντας δημοσιεύματα που υπό τις περιστάσεις διευκολύνουν την καταρράκωση του ηθικού των εθελοντών, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στους εμπρηστές.
  • Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αφού θα έχουμε εντοπίσει όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα και να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας και της εθελοντικής ομάδας, επιδιώκοντας τη συνεννόηση και τη συναίνεση ΟΛΩΝ των πλευρών, επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον των δημοτών.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή μας, καλούμε:

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, σύσσωμο να εκδηλώσει την πολιτική του βούληση για στήριξη των σκληρά δοκιμαζόμενων εθελοντών μας.
  • Τους δημότες του δήμου μας να ευαισθητοποιηθούν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των εθελοντών μας, πυκνώνοντας ενεργά και οργανωμένα τις γραμμές τους.
  • Όλους όσους διεκδικούν την ψήφο των δημοτών να αντιληφθούν άπαξ δια παντός ότι και η παραμικρή προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης προβλημάτων των εθελοντών μας, ρίχνει νερό στο μύλο των εμπρηστών.
  • Τέλος καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα κάθε σχεδιασμό έργου που ανοίγει την όρεξη των εμπρηστών στον Υμηττό, διαφορετικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη της απειλούμενης καταστροφής.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ Χολαργού - Παπάγου