Κάλεσμα σε νυχτερινή διαδρομή με τη γραμμή «400» του ΟΑΣΑ

22/6/2024

Η νέα νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή «400» του Ο.Α.Σ.Α. (Πειραιάς – Στ. Δουκίσσης Πλακεντίας) ξεκίνησε τη λειτουργία της λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της 19ης Μαΐου 2024.

Έτσι εξυπηρετείται, για πρώτη φορά ο άξονας της Λεωφόρου Μεσογείων, οι εργαζόμενοι με νυχτερινές βάρδιες και η νεολαία των Δήμων της περιοχής μας τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Πρόταση / αίτημα που καταθέσαμε στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) τον Μάιο 2019, διεκδικήσαμε επί σειρά ετών και υλοποιήθηκε τελικά στις 19 Μαΐου 2024. Μια μέρα ιδιαίτερης ικανοποίησης για μας και φυσικά δώσαμε το «παρών» στο πρώτο δρομολόγιο της νέας γραμμής. Θα επανέλθουμε επί του θέματος πιο αναλυτικά προσεχώς.

Επειδή η νέα γραμμή συμπλήρωσε ένα μήνα λειτουργίας, θέλουμε να διαπιστώσουμε στην πράξη το βαθμό εξυπηρέτησης και ικανοποίησης του επιβατικού κοινού και κατ’ επέκταση την επιτυχία της γραμμής. Αξιοσημείωτο στοιχείο του ενδιαφέροντος για τη νέα γραμμή είναι το γεγονός ότι το βίντεο με το πρώτο δρομολόγιο έχει ξεπεράσει, μέχρι σήμερα, τις 53.000 προβολές.

Λόγω, λοιπόν, και της ζέστης που επικρατεί, σας προσκαλούμε να δοκιμάσουμε μαζί τη νέα γραμμή με μια νυχτερινή βόλτα μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, για λίγη δροσιά και μια παγωμένη μπύρα κοντά στη θάλασσα.

Παραθέτουμε τον Πίνακα των δρομολογίων, με Αφετηρία την Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και Τέρμα το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

400 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ (ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ)

Καλές βόλτες και καλές νυχτερινές διαδρομές !!

Για το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Χολαργού – Παπάγου

Περικλής Ζήκας


Το μήνυμα της κάλπης : Το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα τους …

12/10/2023

1. Το πρώτο στοιχείο του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 (και) στο δήμο μας είναι η αύξηση της αποχής. Ψήφισαν 5.089 λιγότεροι, ανεβάζοντας το ποσοστό της αποχής σχεδόν στο 50% του εκλογικού σώματος (από 35,48% το 2019, στο 49,08% το 2023).

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αποχή της νεολαίας. Το μήνυμα αποδίδουν εξαιρετικά οι στίχοι:

Στ` αυτιά της δε χωράνε υποσχέσεις,  
το έργο το ‘χει δει μη την τρελαίνετε
το πλοίο των ονείρων της την πάει
σε κόσμους που εσείς δεν τους αντέχετε
 
Γυρίζει τις πλάτες της στο μέλλον
στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε
αφού η ιστορία σας ανήκει
σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε


2. Το δεύτερο στοιχείο είναι η σαφής αποδοκιμασία της δημοτικής αρχής Αποστολόπουλου.

Έχασε 5.465  ψήφους (δηλ. 43,3% σε ποσοστό). Από 12.593 ψήφους & 54,50% το 2019, σε 7.128 ψήφους & 38,49% το 2023. Μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια κατέγραψε στην δημοτική ενότητα Παπάγου.

Τους λόγους της εύλογης αποδοκιμασίας έχουμε εκθέσει και προεκλογικά, αλλά κυρίως παρουσιάσει αναλυτικά στις ανακοινώσεις μας και στις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Οι παρατάξεις Οικονόμου, Σιώτου & Τούτουζα, διαθέτοντας την οικονομική και επικοινωνιακή δυνατότητα, επέλεξαν να μετατρέψουν την εκλογική αναμέτρηση σε επικοινωνιακό show «παράστασης νίκης» για την αποπομπή της απερχόμενης δημοτικής αρχής Αποστολόπουλου.

Η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου, έχοντας την οικονομική, οργανωτική και επικοινωνιακή υπεροχή, απάντησε με τον ίδιο τρόπο.

Η στημένη «παράσταση νίκης» ξεφούσκωσε άμεσα και άδοξα!

Η επιλογή τους ήταν εξ αρχής υπονομευμένη και απόλυτα καταδικασμένη σε αποτυχία από το εκλογικό σύστημα Βορίδη, που σημειωτέον αποδέχονται (βλ. ανακοίνωσή μας «Ρεσιτάλ κομματικής στοίχισης και σουρεαλισμού»).

Με την επιλογή τους αυτή κατάφεραν μεν να «παγιδεύσουν» περίπου το μισό εκλογικό σώμα (και τελικά να το απογοητεύσουν), αλλά άφησαν αδιάφορο το άλλο μισό.
 
Η απόλυτη αποτυχία και το αδιέξοδο της επιλογής τους θα καταγραφεί και στην κάλπη της προσεχούς 2ης εκλογικής αναμέτρησης.
 
Στήριξη του Δ. Οικονόμου από Μ. Σιώτου & Δ. Τούτουζα και ανάδειξή του σε δήμαρχο, θα τους στερούσε από μια έδρα (λόγω νόμου Βορίδη). Συνεπώς, δεδομένου ότι τέτοιου είδους «αλτρουϊσμός» μεταξύ τους δεν υφίσταται (για την επίτευξη της «κοινής» τους στόχευσης), η αποχή στο 2ο γύρο θα εκτοξευτεί σε ιστορικό ρεκόρ, σίγουρα άνω του 60%.

Για το εκλογικό σύστημα Βορίδη, που νοθεύει την εκπροσώπηση τμημάτων της κοινωνίας μας και ακυρώνει βασικές αρχές του Συντάγματος, βλ. ανακοίνωσή μας.

Στην εκλογική μας διακήρυξη επισημαίναμε :
    • Υποψηφιότητες που καμαρώνουν για την εκπλήρωση των βασικών τους υποχρεώσεων, δηλαδή, το ουσιαστικά αυτονόητο έργο τους ως Δημοτική Αρχή ή καταθέτουν 8, 18 ή 108 προτάσεις εντυπωσιασμού, κενές ουσιαστικού περιεχομένου ή αποτελέσματος, ως «αντιπολίτευση».

    • Πώς λοιπόν ν’ αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα όταν δεν διεκδικείς, αλλά ανέχεσαι, συμπλέεις και στοιχίζεσαι;

Το πολιτικό προσωπικό του δήμου μας, όλων των αποχρώσεων, «βολεύεται» διαχρονικά στους ρόλους που έχει επιλέξει για να αναπαράγεται, χωρίς ουσιαστικές θετικές αλλαγές για την πόλη μας. Ούτε φυσικά η κομματική καταγραφή δυνάμεων αλλάζει τα πράγματα.

Η ακολουθούμενη συνήθης πρακτική συντηρεί και να αναπαράγει ακριβώς το υφιστάμενο επίπεδο συνείδησης για τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης των πραγμάτων (status quo) και τον ακρωτηριασμό της κοινωνικής συνείδησης των ατόμων.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε επισημάνει ότι «Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο ίδιο επίπεδο της συνείδησης που το δημιούργησε. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε».

4. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι δεν απηχούμε τις απόψεις της πλειονότητας της πόλης μας. Συνεπώς, η ψήφος σε μας δεν θα μπορούσε να έχει «παράσταση νίκης», στο πολιτικό παιχνίδι όπως στήθηκε.

Αρνηθήκαμε διαχρονικά να γίνουμε συνένοχοι στο «φόνο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπερασπιστήκαμε την αυτονομία μας και τολμήσαμε να διαχωρίσουμε δημόσια τη θέση μας από κομματικές ηγεσίες και φορείς, αρνούμενοι να γίνουμε κομματικά στρατιωτάκια, όπως κάποιοι που μικροπολιτικά μας μέμφονται.

Δεν βάλαμε ποτέ τις δημόσιες σχέσεις και τα τραπεζώματα με τοπικούς παράγοντες πάνω από το κοινό συμφέρον της πόλης μας.

Είμαστε οι μόνοι που συγκρουστήκαμε ανοιχτά με τοπικά συμφέροντα και την πολιτική αλητεία της πόλης μας.

Υπερασπιστήκαμε πάντα τη δεοντολογία κι ας μας κόστισε τον αποκλεισμό μας από τοπικά Mέσα «Ενημέρωσης…».

Αποφύγαμε πάντα τη στείρα πολεμική αντιπαράθεση. Επιλέξαμε πάντα να εστιάζουμε στην ουσία των ζητημάτων της πόλης μας και όχι στα μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων.

Επιδιώξαμε κατ’ επανάληψη να «διαρρήξουμε» τη συνήθη πρακτική της δημοτικής αρχής των προειλημμένων αποφάσεων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, λίγες φορές έγινε κατορθωτό.

Προφανώς όλα αυτά δεν είναι βολικά / αρεστά / ελκυστικά σε όσες και όσους έχουν συνηθίσει στον παραδοσιακό τρόπο αναπαραγωγής του τοπικού κατεστημένου.

Είναι γεγονός ότι ο ατομισμός και η αποχή από τα κοινά παρατηρούνται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, ευνοώντας την ανάδειξη αποπροσανατολιστικών πολιτικών σχεδίων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και τις παρεμβάσεις μας από το τοπικό έως το κεντρικό πεδίο.

Δυστυχώς μείναμε λιγότεροι (κατά 146 ψήφους) να συνεχίσουμε να κάνουμε τη διαφορά στις ακόμη πιο δύσκολες μέρες που έρχονται.

Μείναμε μονάχοι στο παρόν, να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται
κι ας είχαμε τις συνέπειες του νόμου (Βορίδη).
Το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα τους…


Βέβαια, Όσο ψηλώνουν οι φράχτες, τόσο βελτιώνονται οι άλτες!

Εμείς συνεχίζουμε να αντιπροτάσσουμε την συλλογική ενασχόληση με τα προβλήματα του Δήμου μας. Φιλοδοξούμε η ομάδα του Δικτύου Πολιτών να διευρυνθεί, γι’ αυτό και καλούμε σε συμπόρευση όλες & όλους αυτούς που μοιράζονται τις ανησυχίες μας για τα δημοτικά ζητήματα και ενδιαφέρονται να φτάσουν στην ουσία τους. Όλες & όλους αυτούς που θέλουν να πολεμήσουν μαζί μας τα τοπικά συμφέροντα, όπως κάνουμε τόσο καιρό.

Ευχαριστούμε θερμά όσες και όσους για άλλη μια φορά μας εμπιστεύτηκαν, καθώς και όσες και όσους δώσαμε μαζί και αυτόν τον αγώνα!

5. Με γνώμονα όσα εκθέσαμε παραπάνω και ενόψει του Β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών, ως «Δίκτυο Πολιτών» δεν είναι δυνατόν να στηρίξουμε οποιονδήποτε εκ των δύο υποψηφίων.

Το ζήτημα, πλέον, είναι να μην πάει πάλι άλλη μια πενταετία ουσιαστικά χαμένη για την πόλη μας.

Επειδή σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν έγινε καμία επί της ουσίας συζήτηση επί των προγραμμάτων των παρατάξεων, θα θέλαμε έστω και τώρα οι δύο παρατάξεις που συμμετέχουν στο Β’ γύρο, να πάρουν ξεκάθαρα θέση στις ακόλουθες προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Προτάσεις που θα έπρεπε να είναι ομόφωνα αποδεκτές από το σύνολο των παρατάξεων:

    1. Δημιουργία του «Κέντρου Πόλης» που θα προκύψει από την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής του Δημαρχείου και του Άλσους Χολαργού. Δηλαδή ένα χώρο περιπάτου και συνάντησης των κατοίκων του Δήμου, ώστε από τη μια να βρουν θέση χρήσεις αναψυχής και ελεύθερου χρόνου και από την άλλη ο Δήμος να αποκτήσει το κέντρο του, την καρδιά της πόλης μας. (Βλ. Ανακοίνωσή μας).

    2. Δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Δένδρων για το σύνολο του πρασίνου της πόλης μας, με χαρτογράφηση με GIS και εκπόνηση Μελέτης για τη διαχείρισή του.

    3. Αναπλάσεις και ανακατασκευές των πεζοδρομίων που να πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, ώστε να μη δαπανώνται πλέον πολύτιμα κονδύλια σε ανακατασκευές πεζοδρομίων που παραμένουν προβληματικά και επικίνδυνα για τους πεζούς (Βλ. Ανακοίνωσή μας & Οδηγό ΜΟΔ Α.Ε.).

    4. Δωρεάν πόσιμο νερό σε Δημοτικές Βρύσες και σε κάθε τραπέζι εστίασης, αντί για την κυριαρχία του εμφιαλωμένου που επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία μας με την πλαστική ρύπανση, αλλά και την τσέπη μας (1m3 νερού από την ΕΥΔΑΠ κοστίζει μόλις 1€. Η αντιστοιχία της τιμής του 1m3 σε μπουκαλάκια 0,5 λίτρου είναι 1m3=1.000 λίτρα= 1.000€!). (Βλ. Ανακοίνωσή μας).

    5. Διεκδίκηση ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων στο τμήμα της Αττικής Οδού στα όρια του Δήμου μας, για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας (Βλ. Ανακοίνωσή μας).

    6. Άμεση διεκδίκηση/απόκτηση της έκτασης του Ο.Τ. 217 (στη συμβολή των οδών Πίνδου & Αργυροκάστρου) που ανήκει στον Α.Ο.Ο.Α., για την ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου και 4ου Δημοτικού Παπάγου στον ανωτέρω χώρο (με την μελέτη για το Ο.Τ. 338α), ώστε να καλυφθούν και επιπλέον ανάγκες -σημερινές ή μελλοντικές- καθώς και, μεταβατικά, να διευκολύνει το έργο αντικατάστασης των προκάτ αιθουσών με την ανέγερση κανονικών αιθουσών στο 2ο-3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου. (Βλ. Ανακοίνωσή μας).


Συνεχίζουμε, να Διεκδικούμε το παρόν
και να κάνουμε τη διαφορά για το μέλλον !


12/10/2023

Η Συνέλευση του «Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου»

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε PDF


Ένας νέος τόπος συνάντησης στο δήμο μας

6/10/2023

Η Πόλη, το κέντρο της & το ιστορικό της πρότασης

Η έννοια της πόλης ξεκινάει από την αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης όρισε την πόλη ως την πιο ανεπτυγμένη μορφή κοινωνικής συνεύρεσης, η οποία στοχεύει στο ανώτερο αγαθό όλων των κοινωνιών, δηλαδή, στην ευδαιμονία της πλειονότητας των πολιτών.

Οι κοινωνικοί συσχετισμοί, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις διαμόρφωσαν διαχρονικά και σταδιακά το χώρο της κάθε πόλης, το τι σηματοδοτούσε ο χώρος και το μέρος σε κάθε πόλη και την εκάστοτε δυναμική εξέλιξής της.

Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Είναι αδιαμφισβήτητα κοινωνικοί χώροι, σημεία αναφοράς και συνάντησης, χώροι πολιτισμού και κοινωνικής όσμωσης καθώς επίσης και τοπόσημα για κάθε πόλη.
 
Οι πλατείες, τα πάρκα, τα δημόσια κτήρια, τα γήπεδα, οι πεζόδρομοι ανήκουν στο σύμπλεγμα των δημόσιων χώρων και αποτελούν χώρους ανάσας μέσα σε έναν αστικό ιστό που οι ρυθμοί του σε πνίγουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. Ιωαν. Δεσποτόπουλο, η στενότητα χώρου σε συνδυασμό με την αλλοτρίωση και την αποξένωση της σύγχρονης κοινωνίας μετατρέπει τις πόλεις σε απλούς τόπους κατοικίας απομονωμένων ατόμων-αριθμών, τις οποίες ονόμασε «μη πόλεις» και «πολεοειδείς σχηματισμούς».

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί η ταυτότητα της πόλης, η ιδιότητα του πολίτη, η αίσθηση του ανήκειν στην πόλη. Η παραδοσιακή κεντρικότητα της πόλης έχει καταστραφεί.

Απαιτείται λοιπόν η εκπόνηση μιας συνεκτικής πολιτικής για την πόλη, που:

 • Θα δημιουργήσει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής στην πόλη, λιγότερο αποξενωμένο
 • Θα στοχεύει στην ορθότερη δυνατή χρήση γης εντός του αστικού ιστού
 • Θα λειτουργεί συμπεριληπτικά, περιορίζοντας τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ενισχύοντας τη συνοχή των κατοίκων της περιοχής με τον τόπο τους
 • Θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη διατήρηση και στο σεβασμό του δημόσιου χώρου
 • Θα χρησιμοποιεί τον πολιτισμό ως εργαλείο για την αναζωογόνηση της πόλης μας
 • Θα αποτελεί εργαλείο τοπικής ανάπτυξης
 • Θα δίνει ρόλο, χώρο και λόγο στην ίδια την κοινωνία να διαμορφώσει το χαρακτήρα όλων των χώρων της πόλης

Μέχρι τώρα δεν υπήρξε ούτε το όραμα, ούτε η πολιτική βούληση γι’ αυτά.

Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια, στο μέτωπο του Δήμου μας επί της Λεωφόρου Μεσογείων, έχει δημιουργηθεί ένα υπερτοπικού χαρακτήρα κέντρο με εμπορικά μαγαζιά και μαγαζιά εστίασης (εστιατόρια, καφέ κ.α.) που προσελκύουν επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη (από το 2010), ο ενιαίος πλέον Δήμος μας δεν διαθέτει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «Κέντρο Πόλης», δηλαδή ένα χώρο περιπάτου και συνάντησης των κατοίκων του Δήμου, με υποδομές πολιτισμού και αναψυχής.

Το 2017 στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας επαναλάβαμε την πρότασή μας για την ενοποίηση των χώρων του Δημαρχείου, του πάρκου και του Άλσους Χολαργού, τη σταδιακή ανάπλαση και πεζοδρόμηση της περιοχής, ώστε από τη μια να βρουν θέση χρήσεις αναψυχής και ελεύθερου χρόνου για τους κατοίκους και από την άλλη ο Δήμος να αποκτήσει το κέντρο του, την καρδιά της πόλης μας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο (Β’ Φάση) έγινε αποδεκτή η πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Ευριπίδου (από την οδό 25ης Μαρτίου έως την οδό Βεντούρη) και η δοκιμαστική υλοποίηση του «Κέντρου Πόλης» τα Σαββατοκύριακα, πλην όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Επαναφέρουμε λοιπόν την πρόταση μας και καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής.

Η πρόταση περιλαμβάνει πολεοδομικές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα δώσουν την δυνατότητα να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος και να αποδοθεί στους πεζούς. Παράλληλα θα βοηθήσει στην ενοποίηση της κατακερματισμένης σήμερα περιοχής στην διασταύρωση των οδών Περικλέους, Ευριπίδου και 25ης Μαρτίου.

Ένας νέος δημόσιος χώρος για την πόλη

Πάνω από 3.000 τ.µ. επανασχεδιάζονται και δημιουργείται ένα νέος δημόσιος χώρος – ένας νέος τόπος συνάντησης που ενοποιεί το Άλσος, την Παιδική χαρά, το Δημαρχείο και το Σχολικό συγκρότημα. Ενισχύεται ευρύτερα η προσβασιμότητα πεζών, ΑΜΕΑ και Άτομα με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) στην περιοχή μέσα από ένα νέο δίκτυο πεζοδρομήσεων και επεκτάσεων των χώρων κίνησης των πεζών στις περιµετρικές οδούς.

Μια νέα φιλοσοφία κίνησης και κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης

Η πρόταση τροποποιεί την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως να κάνει ριζικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Συγκεκριμένα προτείνονται η πεζοδρόμηση των παρακάτω οδών, διατηρώντας όλες τις απαραίτητες κινήσεις για οχήματα ανάγκης και τα Μέσα Μεταφοράς, οι οδοί είναι οι εξής:

 • Λεωφ. Περικλέους (από Κεραµεικού έως Ευριπίδου)
 • Οδός Σύρου (από Περικλέους έως Βεντούρη)
 • Ευριπίδου (από Περικλέους έως Βεντούρη)
 • 25ης Μαρτίου (από Ευριπίδου έως Αετιδέων)

Οι προτάσεις αυτές θα εκτρέψουν την κίνηση από την Λεωφ. Περικλέους προς την Αετιδέων. Ενώ οι αλλαγές στην 25ης Μαρτίου θα στρέψουν την κίνηση προς την οδό Παύλου Μελά, κάτι το οποίο µπορεί να υλοποιηθεί µε βάση τους σημερινούς κυκλοφοριακούς φόρτους.

Αναδιοργάνωση της στάθμευσης σε όλη την περιοχή

Η στάθμευση αναδιοργανώνεται μαζί µε το νέο σχεδιασμό των οδών, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στάθμευσης υπό γωνία. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση των περίπου 70 θέσεων στάθμευσης. Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία νέου υπόγειου χώρου σε τμήμα του οικοπέδου του Δημαρχείου, για να μπορέσει η περιοχή να υποδεχτεί νέους επισκέπτες.

Ενίσχυση του πρασίνου

Δημιουργούνται νέοι χώροι πρασίνου κατά μήκος των πεζοδρόμων στην Λεωφ. Περικλέους, στην 25ης Μαρτίου και την Ευριπίδου. Γενικότερα η ανάπλαση της περιοχής προτείνεται να γίνει µε κέντρο το πράσινο και την χρήση στοιχείων νερού.

Ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Δημαρχείου

Η ενοποίηση των χώρων θα δώσει την ευκαιρία και αναδιάταξης του χώρου του Δημαρχείου και την μετατροπή του από πέρασμα σε ένα τόπο συνάντησης. Με την πρόταση δημιουργείται μια νέα πλατεία, µε την παράλληλη επέκταση του αμφιθεάτρου και μια πιο οργανική ένταξη του χώρου στη ζωή της πόλης.


Βασικοί άξονες του προγράμματός μας

26/9/2023

Επιγραμματικά οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας, που απαντούν στο ερώτημα «Τι πόλη θέλουμε;» και δίνουν λύσεις στις ανάγκες και στα προβλήματα που υπάρχουν ή θα προκύψουν:

 • Αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία (Οδηγίες (ΕΕ) 2018/849, 2018/850, 2018/851, 2018/852, Ν. 4042/2012, Ν. 4555/2018, ΚΥΑ ΦΕΚ Β 1277 /2019, Ν. 4819/2021, με την εφαρμογή του οποίου ο Δήμος θα αποκομίσει επιπλέον έσοδα ( Βλ. Οδηγό ΕΟΑΝ).
 • Δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Δένδρων για το σύνολο του πρασίνου της πόλης μας, με χαρτογράφηση με GIS και εκπόνηση Μελέτης για τη διαχείρισή του.
 • Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) (Βλ. Ανακοίνωσή μας & Οδηγό ΜΟΔ Α.Ε.)
 • Διεκδίκηση ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων στο τμήμα της Αττικής Οδού στα όρια του Δήμου μας, για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας (Βλ. Ανακοίνωσή μας).
 • Αναπλάσεις και ανακατασκευές των πεζοδρομίων που να πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, ώστε να μη δαπανώνται πλέον πολύτιμα κονδύλια σε ανακατασκευές πεζοδρομίων που παραμένουν προβληματικά και επικίνδυνα για τους πεζούς (Βλ. Ανακοίνωσή μας & Οδηγό ΜΟΔ Α.Ε.).
 • Δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας (συντηρήσεις, καθαριότητα κ.ά.), με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
 • Άμεση διεκδίκηση/απόκτηση της έκτασης του Ο.Τ. 217 (στη συμβολή των οδών Πίνδου & Αργυροκάστρου) που ανήκει στον Α.Ο.Ο.Α., για την ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου και 4ου Δημοτικού Παπάγου στον ανωτέρω χώρο (με την μελέτη για το Ο.Τ. 338α), ώστε να καλυφθούν και επιπλέον ανάγκες -σημερινές ή μελλοντικές- καθώς και, μεταβατικά, να διευκολύνει το έργο αντικατάστασης των προκάτ αιθουσών με την ανέγερση κανονικών αιθουσών στο 2ο-3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου. (Βλ. Ανακοίνωσή μας).
 • Διεκδίκηση επαρκούς & μόνιμης στελέχωσης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου μας και όχι εκχώρηση υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα σε ιδιωτικά συμφέροντα.
 • Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα για παιδιά και δημότες με αναπηρίες και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
 • Συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς της πόλης μας για την υποστήριξη ατόμων με εξαρτήσεις (ναρκωτικά, κ.λπ.), καθώς και κακοποιημένων γυναικών.
 • Διεκδίκηση αυξημένης χρηματοδότησης για την ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας & περίθαλψης των αδέσποτων ζώων της πόλης μας.
 • Αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό και στις αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.
 • Ενεργοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας με στόχο το σχεδιασμό δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης.
 • Αναθεώρηση / Επικαιροποίηση των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας και ενίσχυσή της, για τη δημιουργία μιας Ανθεκτικής πόλης (Βλ. Ανακοίνωσή μας)
 • Δημιουργία του «Κέντρου Πόλης» που θα προκύψει από την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής του Δημαρχείου και του Άλσους Χολαργού. Δηλαδή ένα χώρο περιπάτου και συνάντησης των κατοίκων του Δήμου, ώστε από τη μια να βρουν θέση χρήσεις αναψυχής και ελεύθερου χρόνου και από την άλλη ο Δήμος να αποκτήσει το κέντρο του, την καρδιά της πόλης μας.
 • Διεκδίκηση Λεωφορειακής γραμμής μεταμεσονύκτιας λειτουργίας στη Λ. Μεσογείων έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι με νυχτερινές βάρδιες και η νεολαία των Δήμων της περιοχής μας (Βλ. Ανακοίνωση Α ).
 • Δωρεάν πόσιμο νερό σε Δημοτικές Βρύσες και σε κάθε τραπέζι εστίασης, αντί για την κυριαρχία του εμφιαλωμένου που επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία μας με την πλαστική ρύπανση, αλλά και την τσέπη μας (1m3 νερού από την ΕΥΔΑΠ κοστίζει μόλις 1€. Η αντιστοιχία της τιμής του 1m3 σε μπουκαλάκια 0,5 λίτρου είναι 1m3=1.000 λίτρα = 1.000€!). (Βλ. Ανακοίνωσή μας).
Διεκδικούμε το παρόν, κάνουμε τη διαφορά για το μέλλον !

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε PDF

Για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023

21/9/2023

Αγαπητές & αγαπητοί συμπολίτες

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 σας ζητούν να τους ψηφίσετε, όμως…

Η διεκδίκηση είναι άγνωστη λέξη για τις δήθεν «ανεξάρτητες υποψηφιότητες» που ζητούν την ψήφο σας, που είναι πρόθυμες να ασκήσουν απλώς εξαρτημένη πολιτική, αφού δεν διεκδικούν ποτέ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Που «κόβουν και ράβουν» την «πραγματικότητα» της πόλης στις επικοινωνιακές τους επιδιώξεις.

Υποψηφιότητες που καμαρώνουν για την εκπλήρωση των βασικών τους υποχρεώσεων, δηλαδή, το ουσιαστικά αυτονόητο έργο τους ως Δημοτική Αρχή, ή καταθέτουν 8, 18 ή 108 προτάσεις εντυπωσιασμού, κενές ουσιαστικού περιεχομένου ή αποτελέσματος, ως «αντιπολίτευση».

Υποψηφιότητες & παρατάξεις που δεν θα δείτε ποτέ να εναντιώνονται πραγματικά στις εφαρμοζόμενες κεντρικές πολιτικές και στα κόμματα που τις εφαρμόζουν. Πολιτικές που δεν είναι ουδέτερες, όπως επιχειρούν να μας πλασάρουν. Στην πράξη συναλλάσσονται με τα κόμματα, τους μηχανισμούς και τα κομματικά στελέχη, προβάλλοντας ως «ικανότητα» τον διαχρονικό πολιτικό χαμαιλεοντισμό τους και ως «μαγκιά» την «ευφυή» υποταγή στις κεντρικές πολιτικές. Πολιτικές που μετατρέπουν τους Δήμους σε «λάφυρο» των δημάρχων και τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικό ρόλο. Ζητήματα που αποφεύγουν να πάρουν θέση, για να μην αποκαλυφθούν.

Πώς λοιπόν ν’ αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα όταν δεν διεκδικείς, αλλά ανέχεσαι, συμπλέεις και στοιχίζεσαι;

Έτσι έχουμε έναν Δήμο που ενδεικτικά & επιγραμματικά:

 • «Χρειάστηκε…» να περάσουν 30 χρόνια για να ξεκινήσει η εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) στην περιοχή Παπάγου (που κατά περίεργο τρόπο... ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε Φ.Ε.Κ.) και δεν  έχουν οριστεί με σαφήνεια οι χρήσεις γης.
 • Δεν έχει ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), όπως προβλέπεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την εθνική νομοθεσία, αλλά μια Μελέτη Σημειακών Παρεμβάσεων που βαφτίστηκε εκ των υστέρων ως Σ.Β.Α.Κ..
 • Υποφέρει από τη Διαμπερή κυκλοφορία και την έλλειψη θέσεων στάθμευσης.
 • Δεν έχει Μελέτη Διαχείρισης Πρασίνου.
 • Έχει ένα ξεπερασμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, πίσω ακόμη και από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την εθνική νομοθεσία.
 • Έχει ελλείψεις σε Σχολικές Υποδομές και την Καθαριότητα.
 • Κάνει Αναπλάσεις πεζοδρομίων που παραμένουν «δύσβατα».
Στον αντίποδα όλων αυτών των πρακτικών και των στημένων προεκλογικών shows,

Υπάρχουμε εμείς που:

 • Δεν είμαστε μια ευκαιριακή σύμπραξη προσώπων, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που συνεχίζουμε σταθερά και με συνέπεια την πολύχρονη αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε το 2005, βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις.
 • Δεν γίναμε στιγμιότυπα φωτογράφισης υποψηφίων δημάρχων, αλλά έχουμε να παραθέσουμε αναρίθμητες συμμετοχές σε δράσεις και συλλογικότητες που αγωνίζονται αδιάκοπα για να προστατεύσουν το περιβάλλον, τους κατοίκους και τις πόλεις μας.
 • Δεν σκηνοθετήσαμε πλήθη δημοτών που προεξοφλούν τη σίγουρη νίκη..., αλλά σηκώσαμε ανάστημα σε όλες τις αντικοινωνικές μεθοδεύσεις και πολιτικές, κόντρα σε ποικίλα συμφέροντα (ιδιωτικά, επιχειρηματικά, κ.ά.).
 • Αναδείξαμε τα πραγματικά προβλήματα του δήμου μας και των κατοίκων του.
 • Επεξεργαστήκαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για κομβικά και στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα της πόλης μας (βλ. ιστοσελίδα μας).
 • Επιλέγουμε να ανανεώσουμε τις δεσμεύσεις μας, τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντί σας από το 2005 μέχρι σήμερα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσες και όσους μας στήριξαν και στάθηκαν δίπλα μας στους αγώνες που δώσαμε και αυτή τη δημοτική περίοδο που βαίνει στο τέλος της.

Καλούμε κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητα να δικτυωθούν μαζί μας για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια ουσιαστικά καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη πόλη, στα χέρια των κατοίκων της. Ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο, οφείλει να στηρίζεται σε όλους μας.

Συμμετέχουμε και δεν αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας, γιατί «αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται»! (Μ. Μπρεχτ)

Διεκδικούμε το παρόν, κάνουμε τη διαφορά για το μέλλον !

Η Συνέλευση του «Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου»

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε PDF

Ανακοίνωση Ψηφοδελτίου “Δικτύου Πολιτών”

11/9/2023

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,   

Με αίσθηση ευθύνης απέναντί σας, με σεβασμό στις αξίες και στις αρχές μας, θεωρώντας ότι ως «Δίκτυο Πολιτών» ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ενώπιόν σας, από το 2005 μέχρι σήμερα, αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, με επικεφαλής τον δημοτικό μας σύμβουλο Περικλή Ζήκα.

Με την υπ’ αρ. 337/10.09.2023 απόφαση έγκρισης του ψηφοδελτίου μας από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ολοκληρώθηκε η μάχη που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα για τη συγκρότησή του και τη συμμετοχή μας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Μάχη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κόντρα σε μια πληθώρα εμποδίων που σκόπιμα και διαχρονικά μπαίνουν από τον εκάστοτε εκλογικό νόμο, με αποκορύφωμα τον νόμο Βορίδη. Με όριο εκλογής συμβούλου το 3% και όρο κατάρτισης ψηφοδελτίου δυσμενέστερο ακόμη και εκείνου των βουλευτικών εκλογών (δηλ. ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων να ισούται με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου), στοχεύουν στο να εμποδίσουν την ευρεία συμμετοχή και των ανεξάρτητων πολιτών στα κοινά.

Εφαρμόζοντας ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, όπου ο πλειοψηφών συνδυασμός με 43% παίρνει τα 2/3 των εδρών, καθώς και αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας σε επίσης αντιδημοκρατική / δημαρχοκεντρική κατεύθυνση, στοχεύουν στον περιορισμό του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και την απαξίωση της ίδιας τη λειτουργίας του, έτσι ώστε οι Δήμοι να είναι «λάφυρο» των δημάρχων, αλλά και των τοπικών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

Το ανανεωμένο ψηφοδέλτιό μας στελεχώνεται κυρίως από νέες και νέους ανθρώπους με αποδεδειγμένη εντιμότητα και ανιδιοτελή προσφορά, με προσωπικό στίγμα, έχοντας αυθεντικό ενδιαφέρον για την πόλη μας, καθώς έχουν επιλέξει το δρόμο του αγώνα, δρόμο που συμπορευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα, οργανώσαμε την πάλη μας στα κινήματα, στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. 

Κάποιοι/ες με γνώση και εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάποιοι άλλοι νέοι, με όραμα, καινοτόμες ιδέες και μεράκι, έτοιμοι αλλά και αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που συνεχίζουμε σταθερά και με συνέπεια την πορεία που ξεκίνησε το 2005 ως ανεξάρτητη κίνηση και συνεχίζεται, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας και απέναντι σε όλους αυτούς που μας μαυρίζουν τη ζωή.

Είμαστε οι μόνοι που, όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής μας, αναπτύξαμε πλούσια δράση και επεξεργαστήκαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για κομβικά και στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα της πόλης μας.

Είμαστε οι μόνοι που συμμετείχαμε ενεργά σε συλλογικές πρωτοβουλίες παρέμβασης και υπερασπιστήκαμε σταθερά το περιβάλλον, το κοινό συμφέρον της πόλης μας και των κατοίκων της, κόντρα σε ποικίλα συμφέροντα (ιδιωτικά, επιχειρηματικά κ.ά.) που το μοναδικό τους μέλημα είναι η κερδοσκοπία.

Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί, ότι οι γυναίκες της πόλης μας πρωτοστάτησαν σε όλα αυτά και η εκπροσώπησή τους στο ψηφοδέλτιό μας φτάνει στο 49%.

Αφήνοντας τους παραγοντισμούς, τις σταυροθηρικές εκστρατείες, τις τακτικές Μαυρογιαλούρου και τα επικοινωνιακά shows στους άλλους, σας καλούμε και αυτή τη φορά να μας στηρίξετε, για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη διαφορά.

11/09/2023

Η Συντονιστική Επιτροπή
 
του Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου


Ακολουθεί το ψηφοδέλτιο μας όπως εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών:

Υποψήφιος Δήμαρχος : ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΖΗΚΑΣ

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Δημοτικής Ενότητας Παπάγου


 1. ΒΙΤΣΟΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ
 2. ΔΕΛΗΘΑΝΑΣΗ     ΜΑΡΙΑ
 3. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
 4. ΚΟΥΚΑΣ  ΧΑΡΙΛΑΟΣ
 5. ΚΟΥΤΣΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
 6. ΜΑΚΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 7. ΜΑΡΚΟΥ  ΒΕΡΩΝΗ
 8. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ
 9. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΜΑΡΙΑ
 10. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ
 11. ΣΙΑΦΑΚΑ  ΣΙΣΣΥ
 12. ΣΚΑΛΤΣΑ  ΘΕΟΔΩΡΑ (ΛΟΛΑ)


Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Δημοτικής Ενότητας Χολαργού


 1. ΒΕΡΓΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
 2. ΓΙΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 3. ΓΡΙΒΑ  ΜΑΡΙΑ
 4. ΔΑΣΚΑΛΟΥ  ΕΛΕΝΗ
 5. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΜΑΡΙΑ
 6. ΖΗΚΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 7. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ  ΜΑΡΙΑ
 8. ΚΑΛΑΘΑΣ  ΙΑΣΩΝ
 9. ΚΑΡΟΥΣΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 10. ΚΟΥΤΣΑΚΟΥ  ΕΙΡΗΝΗ
 11. ΜΟΣΧΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 12. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ  ΜΑΡΙΟΣ
 13. ΠΑΤΡΙΝΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 14. ΣΑΡΙΚΩΣΤΑ  ΜΑΡΙΑ
 15. ΣΙΔΕΡΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 16. ΣΤΥΛΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 17. ΣΩΤΗΡΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 18. ΤΖΕΟΡΤΖΕΣΚΟΥ  ΡΟΝΤΙΚΑ
 19. ΧΑΜΠΙΜΠΗΣ  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
 20. ΧΑΡΙΤΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
 21. ΧΑΤΖΗΕΡΓΑΤΑΚΗ  ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ


Κατεβάστε την ανακοίνωση σε PDF

Οι ψευδείς υποσχέσεις & η Μη Αλλαγή Χρήσης... “with the Compliments...” του Δημάρχου...!!!

21/8/2023

Στην ανακοίνωση της 28ης Μαρτίου 2023 της «Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Παπάγου – Χολαργού», για το θέμα της ανέγερσης του 4ου Νηπιαγωγείου και 4ου Δημοτικού Παπάγου, μεταξύ άλλων επισημαίνεται :

«Το γεγονός ότι για 50 χρόνια, παρά το χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου για σχολείο, αυτό δε φτιάχτηκε ως τώρα, καταδεικνύει τις ευθύνες του Υπουργείου, των δημοτικών αρχών, των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπηρεσιών, που δεν προέβλεψαν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να έχει κριτήριο την ύπαρξη σύγχρονων, ασφαλών και επαρκών σχολικών υποδομών, διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Μετά την 5η/2023 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού, στις 04/04/2023, με μοναδικό θέμα «Ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με το θέμα της ανέγερσης του 4ου Νηπιαγωγείου και 4ου Δημοτικού Παπάγου», ξεκινήσαμε διεξοδική έρευνα του ζητήματος και ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν στην έρευνά μας.

Φωτίζουμε σήμερα με ντοκουμέντα το απίστευτο ιστορικό του ζητήματος στο ακόλουθο αρχείο:

Ανακοίνωση: Οι ψευδείς υποσχέσεις & η Μη Αλλαγή Χρήσης...  “with the Compliments...” του Δημάρχου...!!! (Pdf)

Συνοδευτικά έγγραφα:


Δωρεάν πόσιμο νερό σε κοινόχρηστες βρύσες και σε κάθε τραπέζι εστίασης

3/7/2023

Στη 12η/2023 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου - Χολαργού στις 29/06/2023, το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν πρόταση του "Δικτύου Πολιτών":

Ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης του υπ’ αριθ. 14609/23-06-2023 αιτήματος της παράταξης «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού - Παπάγου», σχετικά με το θέμα «Δωρεάν πόσιμο νερό σε κοινόχρηστες βρύσες και σε κάθε τραπέζι εστίασης».

Η πρόταση ανέλυε και επισήμανε την ανάγκη να μειώσουμε την «πλαστική ρύπανση», για να προστατεύσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον, εφαρμόζοντας άμεσα την υφιστάμενη Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή συντονισμένα καταψήφισε την πρόταση, χωρίς καν να πάρει το λόγο να εξηγήσει το γιατί. Έβαλε απλώς το θέμα σε ψηφοφορία.


Στο ακόλουθο αρχείο η αναλυτική και τεκμηριωμένη εισήγηση του "Δικτύου Πολιτών":

Η Αλήθεια, η “Νομιμότητα“ & η Νομιμότητα για την τέως Λέσχη Αξιωματικών Παπάγου

30/5/2023

Στην 4η /2023 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού, στις 29.03.2023, συζητήθηκε το ζήτημα που έθεσαν 144 κάτοικοι σχετικά με τη δυσμενή αλλαγή χρήσης της τέως Λέσχης Αξιωματικών Παπάγου.

Περισσότερα


Διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια

13/1/2023

Σάββατο 14/1 στις 12:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της ακρίβειας, χάσαμε το 12% της αξίας του εισοδήματος μας.

Τα 611 ευρώ (καθαρά) του κατώτατου μισθού δεν αρκούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Ένα στα δυο νοικοκυριά είναι στο φάσμα της ενεργειακής φτώχιας και ένα στα τρία περιόρισε βασικές ανάγκες, όπως φαγητό, φάρμακα. Η ακρίβεια συνθλίβει. Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους σπίτι. Σαρώνεται ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία.

Η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου δεν οφείλεται ούτε στο κόστος παραγωγής τους, ούτε στην «πράσινη μετάβαση», ούτε ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οφείλεται στην 100% εμπορευματοποίηση και χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι αεριτζήδες μέτοχοι των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν κέρδη μισό δις ευρώ ανά μήνα.

Η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης ακόμα και των ζωτικών κοινών αγαθών και υπηρεσιών απειλεί το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτή τη λαίλαπα οφείλουμε και μπορούμε να την σταματήσουμε μόνο αν διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας!

STOP στη Λεηλασία της τσέπης και της Ζωής μας!
Αξιοπρεπή Διαβίωση για όλες/όλους!

Καλούμε στη Διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια
στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής,
αύριο Σάββατο 14/1 στις 12:00 το μεσημέρι.


https://www.facebook.com/events/1218375342219475


Εκδήλωση-συζήτηση των Κινημάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη Στέγη – 12/1 στις 17:30

11/1/2023

Την Πέμπτη 12/1 ώρα 17:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Αντώνης Τρίτσης) - Οδός Ακαδημίας 50 Εκδήλωση-συζήτηση των Κινημάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη Στέγη.

Θεματολογία:
 • Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τα όπλα μας για το σταμάτημα της λεηλασίας των περιουσιών μας.
 • Οι εξελίξεις στο νομικό καθεστώς μεταβίβασης των δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
 • Οργάνωση και μαζικοποίηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και των εξώσεων.

Ομιλητές οι δικηγόροι :

 • Γιατζουράκης Γιάννης
 • Κολοβός Παναγιώτης
 • Παπαϊωάννου Λάμπρος

Συντονίζει η Τόνια Κατερίνη

Την εκδήλωση στηρίζει και το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου.

Απόφαση 171/2022 ΠΕ.ΣΥ. Αττικής για Λεωφορειακή γραμμή μεταμεσονύκτιας λειτουργίας στη Λ. Μεσογείων

11/12/2022

Την Παρασκευή, 30/11/2022, στην 22η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
«Συζήτηση και λήψη απόφασης στήριξης του αιτήματος του Δικτύου Πολιτών Χολαργού-Παπάγου για λειτουργία νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής στον οδικό άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων».

Περισσότερα


Νερό – Δημοκρατία – Δημόσια αγαθά – Κινήματα

4/12/2022

Mία ακόμη μεγάλη νίκη του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και της «Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού» επισφραγίστηκε με την ομόφωνη απόφαση υπ’ αρ. 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με αυτή την απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (Ε.Υ.Σ.), δηλαδή τις τρεις τεχνητές λίμνες (Εύηνου, Μόρνου και Μαραθώνα), μία φυσική λίμνη (Υλίκη), τις γεωτρήσεις και τις υποδομές μεταφοράς του νερού που το φέρνουν στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού και εξυπηρετεί περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Περισσότερα